BANJA LUKA

Čivić za NAP: Nije tačno da u NSRS držim kvorum SNSD-u, zahtjevi opozicije opravdani

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.09.2017 17:31:47

BANJA LUKA

Čivić za NAP: Nije tačno da u NSRS držim kvorum SNSD-u, zahtjevi opozicije opravdani

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.09.2017 17:31:47


Nedim Čivić Foto Facebook

Zastupnica SDS-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević kritikovala je danas da "SBB drži kvorum SNSD-u zajedno s Ahmetovićevim zastupnikom Čivićem" u Narodnoj skupštini RS, čiji rad opozicija blokira od jučer. 

Portal Faktor piše „da SBB-ov zastupnik Admir Čavka i novi član Nezavisnog bloka Nedim Čivić, za razliku od ostalih bošnjačkih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a i opozicije u tom bh. entitetu, prisustvuju današnjoj sjednici, što je većini predvođenoj Dodikovim SNSD-om omogućilo njeno održavanje“.

Zastupnik u NSRS Nedim Čivić je u komentaru za agenciju Patria demantovao da drži kvorum SNSD-u na sjednici NSRS. On je rekao da se uopće ne nalazi u skupštinskoj sali, te da on ni u kojem slučaju nije mogao odlučivati o kvorumu. On je rekao i to da nije tačno da se u sali ne nalazi niko od bošnjačkih predstavnika, osim, kako je navedeno, Čavke i Čivića.

„SDA-ov potpredsjednik NSRS Senad Bratić vodi Skupštinu“, rekao je Čivić.

„Kada sam ušao u salu bila su 52 zastupnika. Za kvorum su potrebna 42 čovjeka. Skupštinska većina ni u kojem slučaju nije zavisila od mene, ali ni od cijelog kluba koalicije Domovina“, rekao je Čivić. Dodao je da se on nije ni izjašnjavao o dnevnom redu.

Opozicija u RS-u jučer je prekinula sjednicu Skupštine NSRS nakon što je vladajući SNSD i koaliconi partneri povukao s dnevnog reda sjednice izvještaj „Glavne službe za reviziju javnog sektora o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta u 2016“.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao da je prekid sjednice odgovor “na nasilje koje trpe u parlamentu, te da traže poštovanje ustava i zakona” i dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni neće biti parlamenta.

''Ne može više da bude normalnog kolosijeka, jer ova parlamentarna većina ne razmišlja svojom, već glavom jednog čovjeka'', utvrdio je Govedarica u izjavi novinarima navodeći da će opozicija iscrpiti sve ustavne mogućnosti da se spriječi kršenje zakona.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je rekao da je besmisleno učestvovati u radu parlamenta koji donose odluke koje se ne objavljuju u “Službenom glasniku”.

Poslanik Čivić iz Koalicije Domovina kaže da podržava opoziciju u RS-u i da su njihovi zahtjevi opravdani, ali da misli da nije dobro da se održavanje sjednice blokira fizički.

„Zahtjevi opozicije su opravdani, ali mislim da nije dobar metod koji su izabrali“, rekao je Čivić.