PRVO OBRAĆANJE NACIJI

Aleksandar Vučić opet ne poštuje teritorijalni integritet BiH

Objavljeno u kategoriji Region na 13.09.2017 19:30:00

PRVO OBRAĆANJE NACIJI

Aleksandar Vučić opet ne poštuje teritorijalni integritet BiH

Objavljeno u kategoriji Region na 13.09.2017 19:30:00


Foto Arhiv

Piše: Haris Ljevo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je prvo obraćanje naciji od preuzimanja predsjedničke dužnosti.

Vučić je govorio o odnosima Srbije s najbližim susjedima, temama vezanim za Kosovo, BiH, kao i o ukupnim odnosima u svijetu i položaju Srbije na geopolitičkoj sceni.

Tokom obraćanja naciji Vučić je nastojao u prvi plan staviti isključivo sebe. Za sve što valja u Srbiji, analitičari su nakon njegovog izlaganja poručili da malo toga valja, Vučić je naglasio da je to isključivo njegova zasluga, dok su za sve probleme krivi drugi.

Vučić je istakao kako je prije nego što je on postao premijer Srbije, 86 zemalja u svijetu priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, dok je to od njegovog preuzimanja premijerske, a kasnije predsjedničke dužnosti, učinilo samo sedam zemalja.

To je izazvalo čak i podsmijeh kod pojedinih političkih analitičara, koji su istakli kako je jedini razlog za to što su skoro sve važnije svjetske zemlje već priznale Kosovo, te da će to uskoro učiniti i ostale, ali kada saznaju da Srbija i Kosovo uopšte postoje u svijetu.

- Zakleo sam se nad Ustavom i poštovat ću Ustav, ali ovi koji kritikuju nisu nikakvi borci za srpske interese, već su borci oni koji narodu mogu da kažu istinu. Kada govorite o tome ko je više činio za naš narod... Pa kada je Republika Srpska imala veću podršku? U svakom smislu. A šta je urađeno za srpski narod u Crnoj Gori? Dovelo je do toga da danas pravimo Srpsku kuću u Podgorici – kazao je Vučić.

Vučić je tako javno poručio kako Republika Srpska ima najveću podršku Srbije u posljednjih dvadeset godina iako je prije samo sedmicu dana priliko službene posjete Sarajevu tvrdio kako je Srbija iskreni prijatelj BiH, te kako poštuje cjelovitost države. Ako se hvali da daje podršku jednom entitetu unutar države, kako onda možemo govoriti o poštivanju teritorijalne cjelovitosti BiH.

Srbijanski predsjednik je poručio kako će na zasjedanju Generalne skupštine UN-a razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, te da će ga pozvati da dođe u službenu posjetu Srbiji. Istakao je kako se nada da će Trump biti prvi američki predsjednik nakon Geralda Forda koji će posjetiti Srbiju.

Vučić se i ovdje malo zanio, jer Ford nikada nije posjetio Srbiju, već bivšu Jugoslaviju, što je sasvim druga priča.

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić je Vučićevo obraćanje nazvao novim medijskim cirkusom.

Toliko najavljivano spektakularno obraćanje naciji proteklo je u dobro poznatim porukama i samohvaljenjem.

Vučić nije ništa novo rekao. Samo je potvrdio da se radi o čovjeku koji puno priča i hvali se, a malo toga konkretnog radi.