BOGATA KLUPSKA HISTORIJA

Broj 13 sretan za Želju: Otvaranje stadiona Grbavica i prvi nastup u Ligi prvaka

Objavljeno u kategoriji Sport na 13.09.2017 10:18:59

BOGATA KLUPSKA HISTORIJA

Broj 13 sretan za Želju: Otvaranje stadiona Grbavica i prvi nastup u Ligi prvaka

Objavljeno u kategoriji Sport na 13.09.2017 10:18:59

Foto Arhiv Foto Arhiv

Broj trinaest mnogi u svijetu smatraju za nesretan broj, ali kada je u pitanju FK Željezničar, broj 13 veže se za najveće događaje u bogatoj historiji najvećeg kluba u BiH, piše agencija Patria.

Posebno mjesto u historiji plavih zauzima 13. septembar. Tog datuma otvoren je stadion Grbavica, a na isti datum Željo je odigrao i prvu utakmicu u evropskoj Ligi prvaka.

Stadion je izgrađen 1953. godine. Među navijačima Željezničara stadion je poznat i kao “Dolina Ćupova”. Radovi su počeli 1949. u okviru radne akcije koju su pokrenuli članovi Radničkog Sportskog Društva Željezničar, a završeni su 13. septembra 1953. godine. Grbavica je tada imala samo jednu pravu tribinu, zapadnu koja je prenesena sa stadiona “6. april” sa Marijin Dvora.

Tada je napravljen stadion sa atletskom stazom koja je uklonjena tokom rekonstrukcije od 1968. – 1976. godine.

U okviru Grbavice nalaze se i dva pomoćna terena na kojima svoje treninge održavaju prvotimci Željezničara i mlađe kategorije kluba. U zapadnoj tribini nalaze se prostorije fudbalskog kluba Željezničar.

Prvu utakmicu na Grbavici Željezničar je odigrao 13. septembra 1953. godine u tadašnjoj Drugoj ligi Zapad Jugoslavije protiv Šibenika i slavio pobjedu rezultatom 4:1.

Tokom posljednjeg rata stadion je bio zapaljen i skoro potpuno uništen, ali je obnovljen i danas ima moderan izgled. Na stadionu Grbavica reprezentacija BiH će 7. oktobra igrati utakmicu kvalifikacija za SP protiv Belgije.

Devetnaest godina kasnije Željezničar je igrao i prvu utakmicu u Ligi prvaka, tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Plavi su tu evropsku utakmicu igrali na Koševu.

Željezničar je igrao u Engleskoj, protiv ekipe Derby County-a. Željo” je izgubio obje utakmice od ekipe Derby Countya, u gostima 2:0, dok je na Koševu, gdje je igran uzvrat, bilo 1:2. Engleski prvak bio je nadmoćniji od sarajevskih plavih.

Treba spomenuti da je tim sa Grbavice prve nastupe u evropskoj klupskoj eliti zabilježio nakon osvojene titule prvaka Jugoslavije 1972. godine.

Šampionsku generaciju iz 1972. godine činili su: Slobodan Janjuš, Dragan Kojović, Velija Bećirspahić, Blagoje Bratić, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Branislav Jelušić, Božo Janković, Josip Bukal, Edin Sprečo, Avdija Deraković, Slobodan Kojović, Fahrija Hrvat, Džemaludin Šerbo, Nusret Kadrić, Hajrudin Saračević, Miloš Radović i Željko Rodić.