GRABAR KITAROVIĆ

Predsjednica Hrvatske skandalozno kazala da Haag gubi kredibilitet, šta li Gotovina misli o tome

Objavljeno u kategoriji Region na 10.09.2017 21:05:00

GRABAR KITAROVIĆ

Predsjednica Hrvatske skandalozno kazala da Haag gubi kredibilitet, šta li Gotovina misli o tome

Objavljeno u kategoriji Region na 10.09.2017 21:05:00


Gotovina i Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za N1 komentirala je i presudu u Haagu bosanskohercegovačkim Hrvatima koja se očekuje uskoro, i ponovo je u centru skandala, ovaj put osim regiona, Kolndina izjava uzdrmala je i Evropu.

Jasno je da Grabar Kitarović nema kompetencije da ocijeni je li Međunaordni sud pravde kredibilan, ali izjava predsjednice Hrvatske mnogo šire se može posmatrati. Neki su već protumačili da je nedopustivo da predsjednica Hrvatske ocjenjuje rad Suda u Haagu. Interesantno bi npr. bilo čuti sada izjavu Ante Gotovine, da li možda i on dijeli mišljenje Kolinde da u Haagu nema kredibiliteta.

Podsjećamo, presudom Haaškog suda iz 2012. godine su Gotovina i preostala dvojica generala proglašeni nevinima za navodni zločin kojega je prema optužnici bio naredio Franjo Tuđman, tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske.

Evo kompletne izjave Grabar Kitarović.

Na jesen će u Haagu biti izrečena presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima, što će se dogoditi ako se potvrdi da je postojao udruženi ratni poduhvat?

- Ne želim prejudicirati, ali sud bi po meni u tom slučaju izgubio svaki kredibilitet. Uzmimo jednostavno činjenice, Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Tuđmana, do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način govoreći kolokvijalnim jezikom na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda.

Nadam se da će sudbeno vijeće odbaciti taj dio optužnice i nadam se da će naravno cijelo rješenje biti drugačije, da neće biti nikakvog zločinačkog udruživanja. Kada smo ulazili u formiranje Međunarodnog suda za ljudska prava jedna od poanti je bila spriječiti optuživanje cijelih naroda, cijelih etničkih skupina za zločine i te zločine individualizirati i pojedincima suditi za individualne zločine koji se mogu dokazati. Sve drugo su nekakve hipoteze za koje sud nije ovlašten, da postavlja neka politička pravila, da sudi i pogotovo ne da mijenja povijest. Apsolutno treba odbaciti takvu kvalifikaciju optužnice i držim da treba djelovati, često govorim u svom diplomatskom djelovanju i objašnjavam drugim državama kakve to opasne presedane postavlja u međunarodnome pravu i u svakom slučaju ćemo nastaviti razgovarati u okviru UN-a i Vijeća sigurnosti. Idemo pričekati kakvo će biti rješenje jer takva jedna odluka ne bi pridonijela dobrosusjedskim odnosima na ovom području – poručila je predsjednica Hrvatske.