KOMENTAR

Zašto Milorad Dodik stalno napada na CBBiH?

Objavljeno u kategoriji Biznis na 09.09.2017 22:08:15

KOMENTAR

Zašto Milorad Dodik stalno napada na CBBiH?

Objavljeno u kategoriji Biznis na 09.09.2017 22:08:15


Prof. dr Dženan Đonlagić

Piše prof. dr Dženan Đonlagić

U povodu najnovije poruke Milorada Dodika kako Centralnu banku BiH treba vratiti na nivo entiteta i kako je to zajednička institucija, ponovo se kreće „u lov“ na CBBiH kao posljednjem utočištu finansijske stabilnosti zemlje i domaće valute KM. Zašto? Ne bi li se entiteski budžet dokopao novca iz ove državne monetarne institucije. Ovo je čisti dokaz da je entiteski budžet u entitetu Republika Srpska „presušio“!

Tu se krije i još nekoliko zlonamjernih poruka! Kao prvo, CBBiH nije zajednička institucija, nego je institucija države Bosne i Hercegovine. Drugo, želi se i CBBiH podijeliti na entiteske filijale! Na posljetku, iza ovoga se krije i loša namjera da se najuspješnija i najstabilnija finansijska institucija u zemlji „poljulja“ i da se entitetski budžet „dokopa“  novčanih sredstava iz CBBiH.

Ovo ne može i neće ići! Monetarna politika, prema Ustavu BiH, je izvorna nadležnost države Bosne i Hercegovine. Entiteti se ne mogu miješati u rad CBBiH. Entitetski funkcioneri nemaju nikakvu nadležnost da odlučuju o pitanjima iz sfere monetarne politike. Centralna banka BiH potpuno je nezavisna od oba bosanskohercegovačka entiteta i od bilo kojih drugih entitetskih zakonodavnih i izvršnih organa.