NEŠTO DRUGAČIJE

Urbani i kulturni centar: Otvoren Mixer House u Sarajevu

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 08.09.2017 20:38:00

NEŠTO DRUGAČIJE

Urbani i kulturni centar: Otvoren Mixer House u Sarajevu

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 08.09.2017 20:38:00

Kreativno uređena unutrašnjost objekta Kreativno uređena unutrašnjost objekta Kreativno uređena unutrašnjost objekta

U Sarajevu je nakon nekoliko mjeseci uređenja otvoren Mikser House, regionalni centar urbane kulture, u sarajevskom naselju Pofalići. U preuređenom prostoru nekadašnje fabrike Vaso Miskin Crni okupili su se brojni umjetnici, kulturni djelatnici, građani, diplomate i političari, piše agencija Patria.

U Mikser House-u otvoren je i Balkan Design Shop gdje će se moći pogledati i kupiti radovi najboljih balkanskih dizajnera. 

U okviru ovog jedinstvenog prostora otvorena je galerija "Frederic Maurice", nazvana po delegatu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji je poginuo u napadu na humanitarni konvoj u Sarajevu 1992. godine. Tom prilikom je teško ranjen i Ivan Lalić, tadašnji zaposlenik MKCK-a, a danas direktor Miksera. U galeriji je predstavljena izložba "25 godina posvećenih humanosti" kojom MKCK obilježava 25 godina neprekidnog prisustva i rada u Bosni i Hercegovini. 

Osim urbanih i kulturnih dešavanja, održavat će se i koncerti.

Mikser House u Beogradu je za pet godina rada postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji je naslijeđen devedesetih godina prošlog stoljeća.