INTERVJU ZA NEDELJNIK

Vujošević: Srbija je najveći krivac za rat

Objavljeno u kategoriji Region na 07.09.2017 12:34:30

INTERVJU ZA NEDELJNIK

Vujošević: Srbija je najveći krivac za rat

Objavljeno u kategoriji Region na 07.09.2017 12:34:30


Foto Arhiv

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević izjavio je u intervjuu za beogradski Nedeljnik da je Srbija najveći krivac za rat i raspad bivše Jugoslavije, piše agencija Patria.  

- Meni su vrata ovdje, dok je situacija takva kakva je, zatvorena. A pošto želim da radim na ovim prostorima, Bosna mi se nekako uklopila. Također, ti pravi sarajevski Bošnjaci su mek narod koji je dosta propatio i prema kome ja imam i simpatiju i neku vrstu participacije u kolektivnoj krivici – rekao je Vujošević.

Selektor naših košarkaša istakao je da je uvijek bio za Jugoslaviju, ali se ona morala raspasti jer se vojska stavila na stranu velikosrpske ideologije.

- Ja sam bio za Jugoslaviju i bio sam za svakog za koga sam mislio da se bori za Jugoslaviju. Međutim, brzo se pokazalo da to nije bilo tako, da se vojska povlačila na granice Velike Srbije. Naravno, krivice ima na svim stranama, ali s obzirom na to da je Srbija bila najmnogoljudnija i da je kontrolisala vojsku, ipak najveću odgovornost za te ratove ima Srbija. Nešto veću od ostalih – rekao je Vujošević.

Vujošević se osvrnuo i na granatiranje i opsadu Sarajeva.  

- Pogotovo kada je u pitanju Sarajevo koje je toliko bombardovano kako bi se tu koncentrisala bosanska vojska, da bi mogle da se oslobađaju druge teritorije. Kao da smo osvajali Albaniju. Pa to je bila naša zemlja – Jugoslavija. Šta smo onda osvojili - pita se Vujošević.