828. ROĐENDAN

Spahić: Evropa sagrađena na temeljima Povelje bana Kulina, neka to bude podstrek za pomirenje naroda

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 29.08.2017 09:30:50

828. ROĐENDAN

Spahić: Evropa sagrađena na temeljima Povelje bana Kulina, neka to bude podstrek za pomirenje naroda

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 29.08.2017 09:30:50


Foto Arhiv

Povelja bosanskog bana Kulina napisana 29. augusta 1189. godine danas slavi 828. rođendan.

Napisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom Povelja je najstariji pronađeni državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.  

Bosanski ban Kulin izdao je dubrovačkom knezu Krvašu i ostalim Dubrovčanima povelju o nesmetanom prolazu i trgovanju preko teritorije Bosne.

Povelja Kulina bana je prvi poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku. Njegova vrijednost za bosansku srednjovjekovnu historiju je nemjerljiva. To je prvi poznati dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara vladaru, tj. knezu, druge države.

Predsjednik GDS BiH Ibrahim Spahić uputio je danas čestitku državljanima BiH u zemlji i svijetu povodom 828. godišnjice Povelje Kulin bana.

Povelja Kulin bana je svjedočanstvo o našoj državnosti ali i o jeziku, kulturi, prirodi i karakteru našeg društva u prošlosti. Samosvojnosti ljudi srednjevjekovne Bosne i njihovoj gostoprimljivosti i otvorenosti i posvećenosti životu u miru i slobodi. Mudrost i odgovornost Kulina bana za dobrobit svojih građana potvrđuje se i u Povelji kojom se garantuju jednake slobode građanima susjedne države Republike Dubrovnik u Bosni“, rekao je Spahić.

„To su vrijednosti na kojima se temelji Evropa i naša zemlja se ponosi svojom poviješću i doprinosom u njihovoj izgradnji. Istovremeno, svjesni smo da sadašnji odnosi u jugoistočnoj Evropi nisu dobri. Državnički je razumno razvijati dobrosusjedske odnose i uzajamno poštovanje i povjerenje među susjedima. Povelja Kulina bana to snažno potvrđuje i inspiriše na saradnju u najboljem interesu građana naših zemalja“, dodao je Spahić.

Pozvao je sve državne institucije BiH i državne institucije susjednih država da uspostave odnose koji će biti primjer saradnje u Evropi koja traži put za obnovu jedinstva u različitosti  u vrijeme moralne, ekonomske i socijalne krize, posebno u euromediteranskoj regiji.

"Baština, ali i budućnost naših odnosa sa susjedima su na najbolji način sadržani u dokumentu Povelja Kulina bana“, istakao je Spahić i dodao da se takve poruke i dokumenti u BiH očekuju i od bliskih i od dalekih susjeda.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje. Rusija je odbila zahtjev, jer smatra da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

Prijevod Povelje na bosanski jezik

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.