KCUS

Kad Sebija prikuplja potpise to je demokratija, a podrška za dr. Gavrankapetanovića krivično djelo!?

Objavljeno u kategoriji BiH na 16.08.2017 20:40:00

KCUS

Kad Sebija prikuplja potpise to je demokratija, a podrška za dr. Gavrankapetanovića krivično djelo!?

Objavljeno u kategoriji BiH na 16.08.2017 20:40:00


Sebija Izetbegović

Nakon što je smjenom prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića izazvala međunarodni skandal i osudu ortopeda širom Evrope i svijeta direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović ne odustaje od daljeg urušavanja ugleda ove bolnice, ako ga više uopšte i ima pod njenom upravom, piše agencija Patria.

Neke od doktora koji su dali podršku dr. Gavrankapetanoviću ucjenama i prijetnjama natjerala je na povlačenje svojih potpisa, a od onih koji to nisu učinili kao i od dr. Gavrankapetanovića tražila je da se očituju na osnovu kojih informacija i kojih argumenata su prikupljali potpise i izjave. Čak su doktorima upućene i prijetnje da će sve biti prijavljeno policiji.

No, zaboravila je direktorica Izetbegović da je prije izvjesnog vremena ona bila ta koja je skupljala potpise za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almire Hadžović-Džuvo i tada je to bio najveći stepen izraza demokratije, a danas krivično djelo!?

Danima su trajali pritisci na uposlenike KCUS-a i Medicinskog fakulteta (članovi NNV-a) da potpišu zahtjev za razrješenje dekanese. I tada su se ljekari i nastavno osoblje ucjenjivali i izlagali strahovitom pritisku da stave svoj potpis ili će u protivnom imati sankcije. Očito su jedine metode koje poznaje i koristi direktorica Izetbegović u ostvarivanju svojih ciljeva prijetnje i ucjene. Zato i ne može prihvatiti činjenicu da su dr. Gavrankapetanovića kolege podržale iz humanističkih i neskrivenih motiva sa željom da vrhunski stručnjak ostane na čelu Klinike koju je uspješno vodio 19 godina.

Saučesnik direktorice Izetbegović u cijeloj ovoj aferi sa povlačenjem potpisa i preuzimanjem mjesta šefa Klinike bio je navodno i Fikret Prevljak, zastupnik SDA u Skupštini KS i član Predsjedništva SDA.

Naime, to mjesto danima niko nije želio preuzeti dok svoj potpis nije povukao dr. Đemil Omerović. Iako se na prvi pogled čini nejasnim da se u cijeli slučaj umiješao Prevljak, zanimljivo je da su i on i Omerović iz Konjica i da se poznaju već dugi niz godina. Nezvanične su informacije da je Prevljak navodno Omeroviću ostavio „izbor“: Ili da prihvati poziciju ili da ide iz KCUS-a.

Omerović je ucijenjen i time da će se obustaviti saradnja KCUS-a i njegove apoteke Verdant ukoliko ne prihvati poziciju. Osim Omerovića, potpise podrške povukli su Hadžan Konjo i Fuad Džanković.