GP BiH i FUP

Mektić o neregularnostima na konkursima za policajce: Ako budu tačni navodi poništit ćemo proceduru

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.08.2017 12:44:10

GP BiH i FUP

Mektić o neregularnostima na konkursima za policajce: Ako budu tačni navodi poništit ćemo proceduru

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.08.2017 12:44:10

Pisma koja su poslana na adresu Mektića Pisma koja su poslana na adresu Mektića

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je danas da je zaprimio pismo grupe uposlenika Granične policije BiH u kojem iznose niz neregularnosti oko prijema kadeta u Graničnu policiju kao i neke druge optužbe na rad menadžmenta ove policijske agencije, piše agencija Patria.

Mektić je kazao da još uvijek nije pročitao pismo jer je bio odsutan ali da je spreman da ispita sve navode. Također, njemu je upućeno i pismo oštećenih kandidata koji su obrisani sa liste za prijem u Specijalnu jedinicu FUP po ličnoj volji direktora Dragana Lukača iako su bili među 15 najbolje ocijenjenih kandidata. 

- Ukoliko bude tačnosti u svemu tome, ako treba da nešto poništimo, poništit ćemo, reagovat ćemo. Da napravimo čisto, jasno i regularno. Kad pročitam to pismo onda ću moći nešto konkretnije da kažem.

Krajem jula isto pismo je upućeno Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti BiH u kojem se iznose navodne nezakonitosti prilikom prijema 8. klase kadeta u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, a proces je još u toku.

U pismu se navodi da je iz vladajućih političkih partija zahtijevano od predsjednika Komisije za prijem kadeta Fahrudina Ibrića, kao i njegovog pomoćnika Kemala Barjaktarevića, da se grupi kadeta, sa snažnom političkom podrškom, ranije dostave pitanja koja će biti na pismenom testiranju, ali da su oni to odbili uraditi. U pismu koje je zaprimilo Tužilaštvo i Ministarstvo sigurnosti spominje se ime i Zijada Srabovića, zamjenika direktora Granične policije BiH, kao jednog od rukovodilaca GP koji su vršili pritisak da se određene osobe prime u redove GP.

Inače, nakon što 14 kandidata nije prošlo zdravstvenu procjenu u Sarajevu, menadžment Granične policije BiH odlučio je ponoviti testiranje ali u Mostaru. Navodno je riječ o kandidatima sa jakom političkom podrškom.

GP BiH i ranije su potresale afere zbog nepotizma, ali i zbog prijema u redove Granične policije osuđenih kriminalaca, među kojima su ozbiljni nasilnici i narko-dileri.