SARAJEVO

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren 23. SFF

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.08.2017 20:32:27

SARAJEVO

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu otvoren 23. SFF

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.08.2017 20:32:27

Foto:Patria Foto:Patria Foto:Patria Foto:Patria Foto:Patria Foto:Patria Foto:Patria

20:55 Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 23. Sarajevo Film Festival, najznačajnija i najveća filmska smotra Jugoistične Evrope.

SFF je povjerenje ceremonije otvaranja dodijelio jednoj od najperspektivnijih bh. glumica Amili Terzimehić, koja je i najavila film otvaranja "Druga strana nade", finskog režisera Akija Kaurismakija.

- To je najljepših osam dana koje Sarajevo može imati. Putovanja tempiram da mogu prisustvovati SFF-u. Što se tiče Festivala svako može naći film za sebe, grad je prepun turista, živi 24 sata i žao mi je kada se završi i vrati se stanje na staro. Ovaj grad zaslužuje više, da bude ovakih događaja što češće - kazala je glumica u jutrošnjem gostovanju u emisiji Novi dan na N1. 

20:00 Na koktelu dobrodošlice na Festivalskom trgu tokom svečanog otvorenja 23. Sarajevo Film Festivala vlada izuzetno pozitivan naboj uoči početka najvažnije filmske smotre ovog dijela Evrope.

Brojne zvanice, gosti iz javnog života, ali i kulturni djelatnici potražili su osvježenje prije svečane ceremonije u Narodnom pozorištu, ali i Open Air kinu Metalac.

Naša ekipa razgovarala je sa nekima od njih. Emir Hadžihafizbegović je za N1 izjavio da je presretan što ponovo promovišemo bh. kulturu, film, ugostiteljstvo, gastronomiju, duh.

- Sretan sam što imam tri filma na festivalu i sva tri su koproducentska. To govori da unutar regije nemamo problem u saradnji, sarađujemo unutar kinematografija, izadavaštva, umjetnosti...- kazao je Hadžihafizbegović.

Uputio je i poruku bh. političarima: "Neka se ugledaju na nas kulturnjake. Mi se ne naslanjamo ni na kakve ideologije osim umjetnosti".

Jovan Marjanović, šef Industry odjela SFF-a, takozvane žile kucavice SFF-a za N1 je kazao da su ove godine brojne stvari drugačije.

- Novi Open Air, na staroj lokaciji, sa novim izgledom, slikom i zvukom daje novu vrijednost. Nova kina, Pozorište mladih i kino Kriterion. Grad Sarajevo i Općina Centar su se pobrinuli za trg, koji izgleda nikada bolje - kazao je Marjanović.

Kaže da je promjena u broju dana održavanja dobra zbog većeg intenziteta pri doživljavanju samog festivala, veći je broj gostiju i masovnost na svim dešavanjima.

Bh. režiser Ademir Kenović ocijenio je da su crveni tepih i filmovi u drugom planu, te da je industrija najvažniji dio.

- Pokušaj da se ono što je napravljeno ovdje predstavi na najbolji mogući način. Izuzetno je važan, temeljan način da se obavi komunikacija sa svijetom, ne samo u filmskom, nego i u ekonomskom, turističkom i dipomatskom smislu - kazao je Kenović.