I OHR UPOZNAT

Skandal u FUP-u: Umjesto da ispita optužbe, ministar Čampara krenuo u obračun s medijima!

Objavljeno u kategoriji BiH na 11.08.2017 17:30:00

I OHR UPOZNAT

Skandal u FUP-u: Umjesto da ispita optužbe, ministar Čampara krenuo u obračun s medijima!

Objavljeno u kategoriji BiH na 11.08.2017 17:30:00


Lukač i Čampara

Lista 15 kandidata za zapošljavanje u Specijalnoj policijskoj jedinici FUP-a koju je samovoljno napravio direktor Dragan Lukač mimo liste Komisije koja je ocijenila kandidate još nije dobila svoj konačni epilog. Policijski odbor razmatra žalbe kandidata, a rok je 18. avgust kada će biti poznato da li će žalbe biti uvažene, konkurs poništen ili će Lukačeva lista ipak proći.

Danima su na redakcije medija među kojima su Dnevni avaz, Klix, Source, Slobodna Bosna, Patria stizala pisma oštećenih kandidata i njima bliskih osoba koji su samo tražili poštivanje zakona i Ustava FBiH i BiH i upozoravali na neregularnosti oko prijema kandidata. 

Podsjećamo, Lukač je sa liste obrisao četiri Bošnjaka Hamdu Maličevića, Edvina Smaku, Nadira Čengića i Halila Ćelovića, a umjesto njih stavio Darija Rajića (48. na listi Komisije), Andreja Lacu (42.), Ivana Vidoševića (27.) i Murata Repešu (18.) koji su se izjasnili kao Hrvati i Ostali.

Upravo jedno takvo pismo koje potpisuje jedan od oštećenih kandidata dostavljeno je na adrese medija, ali i direktoru FUP-a Draganu Lukaču i ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari. Pismo je upućeno i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću, predsjedniku i potpredsjedniku FBiH Marinku Čavari i Milanu Dunoviću, Jedinici za profesionalne standarde FMUP-a, SIPA-i, OHR-u.

Direktor Lukač oglasio se samo jednim demantom na pisanje Dnevnog avaza 31. jula tvrdeći da je postupio zakonito, ali i da nije „FUP centar za socijalni rad“ što nije dalje pojašnjavao. S druge strane, dužan je pojasniti da li FUP treba najspremnije kadrove ili je postao centar za nepotizam i prijem nacionalnih kadrova.

Ministar Čampara nije se oglašavao, ali se danas putem jednog od svojih glasila SDA-ovskog portala „Slobodna Bosna“ obrušio na Fahrudina Radončića i Bakira Alispahića da su pokrenuli medijsku hajku. Tako je Čampara umjesto da odgovori na ozbiljne optužbe koje je i sam dobio u pismu jednog kandidata i umiješanost svog savjetnika Branislava Crnogorca u zapošljavanje kandidata u Specijalnu jedinicu FUP ovaj svojevrsni skandal iskoristio za razračunavanje s osobama koje nemaju nikakve veze sa ovim skandalom. Pa čak ide tako daleko da najavljuje hapšenja spomenutih! Da li to ministar Čampara poručuje da živimo u policijskoj državi.

Čampari bi bilo bolje da je po službenoj dužnosti reagirao i provjerio istinitost izrečenih navoda pa uključio i istražne organe kako bi se ispitale neregularnosti oko prijema kandidata u ovu policijsku agenciju.

Inače, iz pisma koje je stiglo na brojne adrese, agencija Patria nije objavila čak ni sve navode, ali pozivamo ministra Čamparu da to on učini pa makar i demantirao sve ove navode. Neka kaže da nije istina da je primljen kandidat koji ima 35 godina i dobro je poznat sarajevskoj policiji, kandidat koji se druži sa dilerima droge poznat kao „žestoki momak Sarajeva“ pod krinkom sportiste, kao i još neki kandidati kojima je trener Branislav Crnogorac.

Isto tako i Lukač i Čampara svjesni su da nema Nezavisnog odbora koji bi nadzirao rad penzionera Lukača, ali je u ovom slučaju proradio nadzor javnosti. Pitanje je da li je i OHR reagirao u ovom slučaju i da li je to izazvalo bijes ministra-medijskog savjetnika.  

Neka Čampara odgovori i na pitanje zašto ne postoji ni Ured za žalbe javnosti koji je instanca koja treba da zaštiti policajce od Lukačeve torture, disciplinskih progona, unutrašnje kontrole i sl. I tom Uredu je istekao mandat. Taj Ured je u nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Treba li podsjetiti ministra Čamparu da je isti scenario bio i na prošlom konkursu koji je poništen.

A ako i nije pročitao pismo agencija Patria danas ga objavljuje:

Pismo koje je poslano redakcijama i institucijama

A ako ministar Čampara ne zna koji su kandidati izbrisani sa liste i to ćemo ga podsjetiti:

Halil Ćelović bio je 2010. godine jedan od najboljih vojnika OS BiH, a kasnije i instruktora.

Hamdo Maličević dugogodišnji sportista i dobitnik više zlatnih i drugih medalja u karateu. Momak sa 25 godina koji je mogao svoje najbolje godine dati policiji.  

Nadir Čengić (23), jedan od fizički najspremnijih momaka na testiranju. Završio policijsku akademiju u Turskoj (4 godine), tečno govori tri jezika. 

Edvin Smaka, momak od 2 metra i 110 kg. Osvojio 69 bodova, ali umjesto njega mjesto je dobio Andrej Laco visok 175 cm sa 52 poena. Zauzeo 42. poziciju na listi Komisije.