SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Kemal Klačar ostvario dječački san: Otvorio frizerski salon te zaposlio i nove radnike

Objavljeno u kategoriji Biznis na 11.08.2017 16:55:05

SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Kemal Klačar ostvario dječački san: Otvorio frizerski salon te zaposlio i nove radnike

Objavljeno u kategoriji Biznis na 11.08.2017 16:55:05

Klačar sa svojim radnicama Klačar sa svojim radnicama

Otvaranjem frizersko - kozmetičkog  salona Capelli (Kosa)  u ulici Kobilja Glava 22  u Vogošći, Kemal Klačar ostvario je dječački san. Ovaj 28-godišnjak sa dugim radnim iskustvom iza sebe kaže da je sa radom počeo odmah po završetku frizerske škole, kako bi stekao neophodna iskustva, znanja i  umijeća.

- Želja za usavršavanjem odvela me je u Norvešku gdje sam radeći u tamošnjim salonima brižljivo pratio organizaciju rada,  modne  trendove u ovoj oblasti i štedio svaku marku za osvarenje sna – priča Klačar.

I mada se činilo da sve ide po brižljivo osmišljenom planu u jednom trenutku  našao se na evidenciji Biroa za zapošljavanja Vogošća. Nasreću, ako se to može reći za one koji nemaju posao, u pravom momentu. Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo tek što je raspisala javni poziv za Program sufinansiranje samozapošljavanja i „karte su se poklopile“.

Zahvaljujući  programu otvoren jer salon Capelli koji se u kratkom vremenu izdvojio mladošću, profesionalnošću, inovativnošću, kao i odličnom saradnjom sa klijentima.

Za  moderne linije i tehnike šišanja, kao i farbanja u što originalnijoj formi, kao i vrhunske kozmetičke usluge, osim  Klačara zadužene su i njegove radnice Naida Hadžiabdagić, frizerka i Naida Aganović, kozmetičarka.

Kao i njihov poslodavac i one su bile na evidenciji  biro, a posao u  salonu Capelli  dobile su zahvaljujući programu Federalnog zavoda za zapošljavanje „Vaučer za posao“, kojeg realizira Služba za zapošljavanja Kantona Sarajevo. Klačar  ponosno ističe  vještine i kreativnost svojih  radnica.

Premda na evidenciji nezaposlenih  u Kantonu Sarajevo ima 1.526 frizera i 177 kozmetičara  vlasnik salona Capelli jedva je pronašao radnike. Problem je iskrsnuo tamo gdje je  najmanje očekivao, jer i pored velikog broja nezaposlenih ispostavilo se  da ne može tako lako pronaći  kvalitetne radnike. U pomoć je pozvao i Službu koja je posredovala i kontaktirala nezaposlene osobe. Na razgovor za posao došle su samo dvije osobe. Ostali su Klačara kontaktirali telefonom.

- Nezaposlenim osobama, nije odgovaralo radno vrijeme, daljina, neki, opet  nisu imali radnog iskustva. Možda  nezaposlene osobe imaju loša iskustva, možda se loše plaćeni, ne znam nije moje da sudim, ali koliko je god nezaposlenim teško naći posao, toliko je i nama poslodavcima, dobrog radnika - kaže  Klačar.

Ugodnu atmosferu salona upotpunjava šarm zaposlenih. Zajedno kažu u prosjeku imaju 21  godinu, ali njihove vještine i kreativnost ostvarit će svaku želju posjetioca. Čak i više, jer salon Capelli jedan je od rijetkih  u Sarajevu, koji nudi stare frizerske tehnike - „čupanje“ obrva sa koncem, odstranjivanje viška dlačica sa vatrom, kao i  najnovije hit tzv. lude boje za kosu.