ZDRAVLJE

Kako olakšati simptome alergije na ambroziju?

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.08.2017 12:30:10

ZDRAVLJE

Kako olakšati simptome alergije na ambroziju?

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.08.2017 12:30:10


Foto: Ilustracija

Procjenjuje se da skoro polovina svjetske populacije pati od nekog vida alergije, a od tog broja 75% je alergično na polen ambrozije. Ambrozija počinje cvjetati sredinom augusta proizvodeći veliki broj polenskih zrnaca. Jedna biljka u toku jedne sezone cvjetanja u vazduh otpusti oko 8 miliona polenskih zrnaca. Polenska zrnca su izuzetno pokretna i mogu se naći na udaljenosti većoj od jedan kilometar, a tome pogoduje aerodinamički oblik polenskog zrnca tj. oblik kuglice sa malim šiljcima na površini. Polen ambrozije je izraziti alergen i dovoljno je od 20 do 30 polenskih zrnaca da kod osjetljive osobe izazove pojavu alergijske reakcije koja se najčešće očituje simptomima alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, svrbež nosa, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, otok nosne sluznice, otežano disanje kroz nos. Patite li i vi od alergijskog rinitisa, pogoršavaju li se vaši simptomi krajem ljeta kada cvjeta ambrozija?

Alerix® - za brzu i dugotrajnu kontrolu simptoma

Alerix® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za sistemsku primjenu.  Alerix® brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima. Jedna tableta na dan obezbjeđuje 24-satnu kontrolu simptoma.  Alerix® ne izaziva pospanost niti utiče na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju ili upravljaju motornim vozilima. Siguran je za starije pacijente i za pacijente sa oštećenom funkcijom bubrega i/ili jetre, i kod ovih pacijenata nije potrebno prilagođavanje doze.

Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek primjenjujte prema priloženom uputstvu.

Za više informacija posjetite web stranicu: http://alerix.ba/