KARLOVAC

Marko Perković Thompson zaradio prekršajnu prijavu zbog ustaškog pozdrava

Objavljeno u kategoriji Region na 10.08.2017 09:47:58

KARLOVAC

Marko Perković Thompson zaradio prekršajnu prijavu zbog ustaškog pozdrava

Objavljeno u kategoriji Region na 10.08.2017 09:47:58


Foto Arhiv

Protiv kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona podnesena je prijava zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prilikom nastupa na koncertu koji je u subotu održan u Slunju u sklopu obilježavanja 22. godišnjice vojne akcije  Oluja, dok će se kriminalističkim istraživanjem utvrditi identitet drugih ljudi koji su tokom koncerta eventualno remetili javni red i mir, saopćeno je iz plicije u Karlovcu, prenosi agencija Patria.

Osim policije, brojne su novinarske ekipe snimile skandiranje ustaških pozdrava i pjevanje neprimjerenih pjesama, te odjeću i zastave s ustaškim pozdravom "za dom spremni", glasno skandiranje "za dom spremni", što niko nije prekidao, čak ni tokom govora ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Thompson je pjevao pjesmu Bojna Čavoglave, a ta pjesma počinje s uzvikom "za dom spremni", zbog čega je prošle godine na proslavi Oluje u Kninu bio prekršajno prijavljen i na Prekršajnom sudu novčano kažnjen, te je kasnije rekao da je taj pozdrav dio pjesme koja nije zabranjena i koja njeguje sjećanje na Domovinski rat.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je slučaj prijavljivanja Thompsona komentarisala riječima da ne treba miješati politiku i muziku.  

- Što se mene lično tiče, mislim da se politika ne treba miješati u muziku, a kad je riječ o bilo kakvoj krivičnoj odgovornosti, o tome trebaju reći svoju riječ pravosudna tijela Republike Hrvatske - rekla je hrvatska predsjednica.