PRIJEM U SPECIJALNU JEDINICU

Policijski odbor odlučuje o žalbama kandidata do 18. avgusta: Hoće li proći Lukačeva samovolja

Objavljeno u kategoriji BiH na 10.08.2017 10:22:02

PRIJEM U SPECIJALNU JEDINICU

Policijski odbor odlučuje o žalbama kandidata do 18. avgusta: Hoće li proći Lukačeva samovolja

Objavljeno u kategoriji BiH na 10.08.2017 10:22:02


Ima li pravde za obrisane kandidate

Skandal sa prijemom 15 kandidata u Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije još uvijek nije dobio svoj epilog. Četiri kandidata – Bošnjaka koja je sa liste obrisao direktor Dragan Lukač i zamijenio sa tri Hrvata i jednim Ostalim a koji su bili rangirani daleko ispod 15. mjesta, nadaju se da će Policijski odbor koji rješava žalbe kandidata postupiti moralno i časno, piše agencija Patria.

Rok od 20 dana ističe 18. avgusta. Lukač se oglasio 31. jula demantirajući pisanja medija i pravdajući se da je postupio po zakonu. Na sve druge reakcije je šutio kao i ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Oštećeni kandidati ne odustaju te izražavaju nadu da će Policijski odbor smoći snage da postupi prema Zakonu, a ne prema volji Dragana Lukača i da će zaštititi Ustav F BiH i BiH. Ostaje da ili ponište oglas ili vrate validne spiskove kandidata prema postignutim rezultatima na testu kao što je Komisija prvobitno i predložila. 

Pismo koje smo dobili od jednog kandidata prenosimo u cijelosti:

- Ja sam Bošnjak i ponosim se time. Nisam birao majku ni oca, kao ni ime koje nosim. Nisam birao kada i u kojoj zemlji  ću se roditi i čiji ću biti  državljanin. Nemam "rezervnu" domovinu niti rezervnu putovnicu. Da imam mogućnost da to učinim, opet ne bih mijenjao ono što jesam. Dijete sam čovjeka koji je branio ovaj grad i državu, dijete sam familije koja je dala šehide za ovu domovinu. Tjera me gospodin Lukač da ne budem ono što jesam samo da bih dobio posao i radio. Stvorio porodicu u ovoj zemlji, hranio je zarađenim novcem. Da nisam zaslužio da dobijem posao, rekao bih OK. Ali gospodin Lukač iz samo njemu znanih razloga mijenja i prilagođava kako to on želi i "skida" nas "Bošnjake" i još kaže "nije on biro za zapošljavanje niti centar za socijalni rad". Gospodine Lukač, zbog takvih kao što ste Vi od 63 godine, mi momci i djevojke od 20-25 odlazimo van BiH. Raseljavate nas, a sebi ste pripremili odstupnicu u Osijeku. Zbog takvih kao Vi smo bili "neopredijeljeni" a onda 1941. i 1992. godine poklani i popaljeni. Vaša jedina "zasluga" za ovu zemlju je što ste proveli kratko vrijeme u logoru sa rahmetli Sulejmanom Tihićem. Niti ste dali krv za ovu zemlju niti je volite. Samo je iskorištavate i volite više moć i vlast nego bilo što drugo. Gospodine Lukač, kako ipak sebi uzimate za pravo da liste mijenjate kako vi želite, predlažem da uzmete kandidate od broja 10 do broja 26 i njih uposlite. Ti ljudi garant nisu imali štele, političke veze i maksimalne poene kao "vaši" ljudi. Ako podrobnije pogledate i spisak ljudi, vidjet ćete da  na taj način u potpunosti poštivate i "nacionalni ključ" prema VAŽEĆEM POPISU R BiH iz 1991.godine. (Mnogi od nas nisu tad bili ni rođeni ili su bili male bebe)  - navodi se u pismu.

Kandidat napominje da nacionalna opredijeljenost nije uslov za zapošljavanje jer se kosi sa Ustavom BiH i F BiH koji je najveći pravni akt jedne države. Dakle, svi Zakoni, Pravilnici i Uredbe su manje važni.

U Policijskom odboru su Nurudin Hafizović, Mirko Kuprešaković i Rijada Halilović.

- Bilo bi krajnje sramotno da taj Policijski odbor koji je zadužen da zaštiti građane od nezakonitosti i samovlašća pojedinaca odbije žalbe najsposobnijih a prihvati vašu odluku za najpodobnije specijalce. Da i oni prekrše Vaše kriterije za izbor kandidata, Vaš Pravilnik o  izboru kandidata kao i Ustav F BiH, Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima i naravno Krivični zakon F BiH.