CARACAS

Venecuela na ivici građanskog rata, vojska na gradskim ulicama

Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.08.2017 10:09:47

CARACAS

Venecuela na ivici građanskog rata, vojska na gradskim ulicama

Objavljeno u kategoriji Svijet na 08.08.2017 10:09:47


Foto Twitter

Stanje u Venecueli izuzetno je loše, zemlja se nalazi pred građanskim ratom, a vlast nema odgovor za smirivanje strasti, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Venecuelske vlasti još uvijek tragaju za vođama “terorističkog napada” na vojnu bazu u Valenciji i pokušavaju uvjeriti javnost da “u vojsci vlada jedinstvo” ne bi li spriječile širenje pobune.

Država je sve bliže građanskom ratu nakon što je ovog vikenda izveden napad, no pokušaj osvajanja baze, u kojem su dvojica napadača ubijena, jedan je ranjen, sedmoro ih je uhapšeno, a deset ih je trenutno u bijegu. je propao.

Opozicija i dalje vrši pritisak na socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura. Pozvala je da se u utorak na šest sati blokiraju putni pravci širom zemlje. Ministar odbrane i komandant oružanih snaga, general Vladimir Padrino, rekao je da je u toku vojna operacija radi hapšenja bivšeg oficira Nacionalne garde, Juana Carlosa Caguaripana i poručnika Jeffersona Gabriela Garcije, koje smatra organizatorima nedjeljnog napada na bazu Paramacay u kojem je učestvovalo dvadesetak naoružanih osoba.

Njih dvojicu je general Padrino nazvao “državnim neprijateljima” u videosnimci na kojoj se pojavljuje ispred tri tenka s cijevima uperenim u nebo, oklopnjaka i naoružanih vojnika.

- Budite sigurni da možemo računati na jedinstvene bolivarske oružane snage čiji je moral na najvišem nivou - kazao je Padrino.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro ih je nazvao stranim plaćenicima koji žele srušiti Venecuelu.

- Čestitam vojsci koja je slomila teroriste i razbila njihov napad. To su plaćenici stranih sila koji su htjeli oteti oružje iz baze, ali to im nije uspjelo - rekao Maduro.

Napad na bazu u Paramacayju povećava napetost u Venecueli gdje teška politička i ekonomska kriza potiče kritiku međunarodne zajednice zabrinute zbog skretanja u diktaturu Nicolasa Madura izabaranog 2013. Čini se da je Venecuela svakim danom sve više izolirana na međunarodnoj sceni, nakon kritike iz Sjedinjenih Država i isključenja iz MERCOSUR-a, južnoameričkog jedinstvenog tržišta.

Ministri vanjskih poslova četrnaest latinoameričkih zemalja razgovarat će u utorak u Limi o rješavanju krize u Venecueli.