ZASTUPNIK PDP U NSRS

Miroslav Brčkalo za NAP: Od strateškog partnerstva SNSD-a i HDZ-a Srbi uvijek izvuku deblji kraj

Objavljeno u kategoriji Intervju na 06.08.2017 17:56:00

ZASTUPNIK PDP U NSRS

Miroslav Brčkalo za NAP: Od strateškog partnerstva SNSD-a i HDZ-a Srbi uvijek izvuku deblji kraj

Objavljeno u kategoriji Intervju na 06.08.2017 17:56:00


Miroslav Brčkalo

PDP-ov poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo jedan je od najmlađih i najoštrijih opozicionih kritičara režima Milorada Dodika. U intervjuu za agenciju Patria Brčkalo govori i teškom ekonomskom stanju u Republici Srpskoj, vezi između vlasti i kriminala, te šta zapravo za srpski narod znači strateško partnerstvo između SNSD-a i HDZ-a BiH, kojeg najavljuju predsjednici ovih stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Kako se riješiti problema institucionalne korupcije? Ljudi koji preuzimaju vlast, najčešće koriste državni novac da ostanu na vlasti. Naime, državnim novcem oni evidentno kupuju podršku ljudi. Čini se da će država koja uredi te odnose biti evropski uspješna.         

Brčkalo: Institucionalna korupcija je tema u kojoj se najviše priča u javnosti, ali se ona ustvari najviše dešava u praksi. Problem je prebacivanja odgovornosti - politika prebacuje odgovornost na sudstvo, kritikuje da pravosuđe ne radi svoj posao dovoljno efikasno, dok iz sudstva čujemo kako se politika miješa u njihovu nezavisnost. Lično sam mišljenja da dok se ne riješe neke krupne afere, i dok se ne pohvataju „krupne ribe“, neće doći do poboljšanja stanja.

Republika Srpska je nedavno dobila i novi Krivični zakon, i Zakon o zviždačima..., ali mislim da će proći još mnogo vremena da bi se oblik korupcije makar smanjio. Sjetit ćete se da smo u Banja Luci imali izložbu javnih nabavki, gdje su prikazane pepeljere koje su plaćene po hiljadu maraka i to javnim novcem, ali institucije koje su trebale reagirati na to slikovito prikazivanje kriminala nisu ni tada ništa poduzele. Korupcija je najveći problem zemalja u tranziciji, a u BiH je to, rekao bih, izraženo i dodatno.

Kako objašnjavate ovaj čudni odnos Dodika i Čovića? Kako objašnjavate da se Dodik razgalami o Jasenovcu, a utiša za vrijeme godišnjica „Oluje“? Kako objašnjavate da se razgalami u Jasenovcu a da Hrvatskoj tajno preda materijale o Jasenovcu? Ulogu u tom razotkrivanju ove afere je odigrala upravo vaš PDP.

Brčkalo: Dodik je u Mostaru sa HDZ BiH pravio strateško partnerstvo, a onda govori na godišnjici stradanja Srba u Oluji. To je samo jedan od primjera njegove kontradiktornosti. Mi ćemo ovih dana svakako dodatno testirati strateško partnerstvo između SNSD-a i HDZ BiH, i to baš na primjeru Oluje, gdje se desio zločin nad srpskim narodom koji ne može ni zarasti ni zastariti. Ono čega se mi u PDP-u bojimo jeste da su Srbi uvijek izvlačili deblji kraj iz tih odnosa sa HDZ-om.

Naprimjer, potpredsjenik SNSD-a Nada Tešanović podržala je deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru. U toj deklaraciji se govori da je HVO odbrambena vojska, te da treba dati podršku hrvatskim generalima koji se brane u Hagu... Prema našem mišljenju, SNSD ima podanički odnos prema HDZ-u. Dodik je prošle godine primio Kolindu Grabar-Kitarović dan uoči godišnjice akcije Maestral, u kojoj je također stradalo na desetine hiljada Srba u zapadno-krajišim općinama. Dakle, mi još samo možemo očekivati da nam Thompsona dovede u Republiku Srpsku.

Dodika sumnjiče da radi za drugu državu. Sve je to potpuno neobično i neobjašnjivo?   

Brčkalo: Dodik ne radi ni za koga, on radi isključivo za sebe. Treba se održati na vlasti uz pomoć tobožnjeg patriotizma. S druge strane, on je dosta lutao i u toj međunarodnoj politici.  Došao je kao američki čovjek, spominjalo se da je dašak vjetra na Balkanu, poslije je bio ruski čovjek... Ne bi me čudilo da sada postane kineski čovjek.  Kako god, iza svega stoji samo njegova lična borba za vlast,  a on u stvari nije ničiji.

Kakvo je danas generalno stanje u RS? Ima li naznaka da bi moglo biti bolje?

Brčkalo: U Republici Srpskoj najblaže rečeno nije dobro stanje. Ako uzmemo ekonomske pokazatelje vidjet ćemo da je dug 2008. godine bio oko tri milijarde KM, a sada je on 5,5 milijardi i definitivno se nalazimo na nekoj kritičnoj granici zaduženosti.

Sljedeća stvar koja možda najbolje odražava stanje u Republici Srpskoj jeste odnos broja radnika i penzionera. Broj penzionera je premašio broj radnika. Imamo oko 252.000 penzionera a 246.000 radnika. Znači, odnos je 0,97. Još ako se tu doda da se za sve radnike redovno ne uplaćuju doprinosi za PIO, taj odnos je još i gori, i zbog toga imamo kolaps u penzionom sistemu. Ako se tome dodaju i dugovi u zdravstvenom sistemu koji prelaze milijardu KM, ako tome kažemo da je prosječna plaća u zadnjih deset godina porasla za 250 KM, a prosječna potrošačka korpa porasla za skoro 880 KM, onda vidimo da imamo ogroman pad životnog standarda.

Uz to, ključna stvar je demografija. Iz RS svakodnevno odlazi najreproduktivniji dio stanovništva. Sve ovo nam daje jednu tešku sliku ali mislim da ona ipak nije nerješiva. Naravno, zahtijeva radikalne reforme.

U jeku afere sa predstavništvom RS u Jerusalemu, upravo vi ste postavljali poslaničko pitanje i tako smo saznali da je RS izdvojila stotine hiljada KM za to nepostojeće tijelo. Dokle je stigao taj slučaj? Jesu li bar ti nepotrebni troškovi zaustavljeni? 

Brčkalo: Zapravo, na kraju se ispostavilo da to i nije bilo predstavništvo već privatna firma Dodikovog savjetnika Livnea, koja se finansirala javnim novcem. PDP je pokrenuo pitanje odgovornosti, i mi sigurno nećemo odustati sve dok se ovaj slučaj ne rasvijetli do kraja. Mora se znati gdje je potrošena svaka marka iz javnog budžeta.