NAJVEĆA FARMACEUTSKA KUĆA U BIH

Bosnalijek bilježi rast prihoda, osim ruskog kreću u osvajanje i tržišta Turske

Objavljeno u kategoriji Biznis na 06.08.2017 11:17:16

NAJVEĆA FARMACEUTSKA KUĆA U BIH

Bosnalijek bilježi rast prihoda, osim ruskog kreću u osvajanje i tržišta Turske

Objavljeno u kategoriji Biznis na 06.08.2017 11:17:16


Kompanija Bosnalijek

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je neto prihod od prodaje u iznosu od 52 miliona KM, nakon prodaje preostalog državnog kapitala, piše agencija Patria.

U odnosu na isti period prošle godine zabilježen je rast od 13%.

Na području Ruske Federacije, osim domaćeg, najznačajnijem tržištu za Bosnalijek ostvaren je rast prihoda od 16%, a u BiH za 14%.

Bosnalijek je dobio i ruski GMP certifikat što osigurava dugoročno prometovanje lijekovima na tom važnom tržištu.

Nakon turbulentnih dešavanja u Ukrajini prethodne dvije godine, koja su značajno utjecala na prodaju Bosnalijekovih proizvoda na ovom tržištu, u ovoj godini ponovo je uspostavljen kontinuitet snabdijevanja i stabilizovana prodaja.

U Bosnalijeku su zadovoljni i rezultatima u zemljama regiona. Tako su u Srbiji u prvih 6 mjeseci prihodi rasli za 9, a u Crnoj Gori za 8%.

- Poduzimaju se aktivnosti i na otvaranju novih tržišta za Bosnalijekove proizvode. Prikupljaju se neophodna odobrenja kako bi do kraja ove godine Bosnalijek ušao na tursko tržište – navode iz ove kompanije.

Bosnalijek nastavlja i ulaganja u širenje i moderniziranje proizvodnje pa tako već u ovom mjesecu počinju radovi na novom pogonu Galensko koji će rezultirati i otvaranjem dodatnih radnih mjesta. Izvođenje radova na novoj Kontroli kvalitete privodi se kraju te se preseljenje u novu zgradu očekuje do kraja godine.