RUGANJE IZBJEGLICAMA

Sve prolazi, sve se mijenja, samo Vučićev san o Velikoj Srbiji ostaje

Objavljeno u kategoriji Region na 05.08.2017 17:02:10

RUGANJE IZBJEGLICAMA

Sve prolazi, sve se mijenja, samo Vučićev san o Velikoj Srbiji ostaje

Objavljeno u kategoriji Region na 05.08.2017 17:02:10


Foto Twitter

Piše: Haris Ljevo

U Veterniku kod Novog Sada sinoć je obilježen Dan sjećanja na stradanje i progon Srba iz Hrvatske nakon akcije Oluja 1995. godine, piše agencija Patria. 

Pred nekoliko hiljada prisutnih govorili su najviši politički predstavnici iz Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. 

Iako je skup trebao biti u znaku podrške hiljadama prognanih Srba iz Hrvatske, koji još uvijek žive u kolektivnim izbjegličkim centrima u Srbiji, Vučić i Dodik su skup iskoristili za slanje zapaljivih poruka, istih onakvih kakve su prethodile ratovima devedesetih na ovim prostorima, a kao kulminaciju imale su kolone traktora sa srpskim izbjeglicama iz Krajine. 

- Danas se sjećamo naše djece koja su ubijena, prisjećamo se svih naših žrtava, mislimo na roditelje kojima su ubijena djeca i oduzeta im sva sreća. Sve se to dogodilo u samo nekoliko dana avgusta 1995. godine u sunčanom danu, ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku Zapadnih sila i NATO-a i tog mjeseca je nastavljen zločin koji ne zastarjeva - poručio je Vučić okupljenima. 

Međutim, nijednom rečenicom nije pokušao objasniti prisutnima svoju ratnu ulogu, a da ne govorimo o izvinjenju tim ljudima koji su početkom devedesetih godina naivno povjerovali u priču o Velikoj Srbiji, koju je tada aktivno zagovarao Vučić, danas je malo ušminkao svoje nacionalističko lice, da bi danas živjeli rasuti po svijetu bez ikakve nade u povratak svojim kućama. 

I dok se svakodnevno predstavlja kao lider regiona, čovjek koji zagovara mir i stabilnost, Vučić, čim se zato ukaže povoljna prilika, pokazuje da nije ni milimetra odmakao od politike koju je zagovarao prije dvadesetak godina. Sinoć je još jednom pokazao svoje pravo lice. 

- Neka je vječna slava svim Srbima ubijenim samo zato što su Srbi, živjela Republika Srpska, živjela Srbija - poručio je srbijanski predsjednik, koji je u Veterniku imao priliku da umjesto lažnih osmjeha i rukovanja sa zapadnim diplomatama uživa u propagiranju politike od koje nikada nije odustao. 

Koliko jedan političar nisko može pasti u namjeri da prikupi jeftine političke poene najbolje pokazuje njegova poruka upućena izbjeglicama iz Krajine. 

- Večeras ste, kao i uvijek, dobro došli u Srbiju. Ni za koga na svijetu Srbija nije tako dobra i lijepa kao za junačke Krajišnike - poručio je Vučić. 

Koliko je Srbija dobar domaćin Krajišnicima najbolje pokazuje činjenica da 22 godine nakon Oluje, prema zvaničnim podacima, još uvijek 19.000 izbjeglica iz Krajine živi u kolektivnim izbjegličkim centrima bez ikakve nade u bolju budućnost. Nekoliko desetina hiljada ih je već napustilo Srbiju u potrazi za boljim životom u zemljama "mrskog" zapada, na hiljade onih najstarijih već odavno je pomrlo, a oni koji su u Srbiji pronašli bolje mjesto za život mogu se prebrojati na prste. 

Dodik nije rekao ništa novo, samo je iskoristio priliku da još jednom poruči kako će "još u ovom stoljeću svi Srbi živjeti u jednoj državi". 

Vučić i Dodik ne shvataju, ili neće da shvate, da su upravo snovi o životu svih Srba u jednoj državi i doprinijeli da se u Veterniku održavaju skupovi poput sinoćnjeg. Loše je samo što im još uvijek veliki broj ljudi vjeruje.