STRATEŠKI VAŽAN DOGAĐAJ

General Grahovac za NAP: Sa Samita u Podgorici su poslane poruke da je Zapadni Balkan dio Evrope

Objavljeno u kategoriji Intervju na 05.08.2017 14:45:51

STRATEŠKI VAŽAN DOGAĐAJ

General Grahovac za NAP: Sa Samita u Podgorici su poslane poruke da je Zapadni Balkan dio Evrope

Objavljeno u kategoriji Intervju na 05.08.2017 14:45:51


Blagoje Grahovac Foto Arhiv

Samit Jadranske povelje, koji je održan 2. avgusta u Podgorici, protekao je u znaku snažnih poruka američkog potpredsjednika Mikea Pencea i regionalnih lidera, koji su prisustvovali samitu, piše agencija Patria.

S tim se slaže i general avijacije u penziji i geopolitički analitičar Blagoje Grahovac, koji je pozitivnim ocijenio održavanje samita i istakao njegov strateški značaj za ukupne buduće političke odnose u regionu.

General Grahovac je za agenciju Patria istakao da je posjeta Mikea Pencea planirana zbog nesporazuma s Rusijom, te da je sa Samita poslana jasna poruka da Zapadni Balkan pripada Evropi i da SAD neće odustati od ovih prostora.

- Još jedna bitna poruka upućena je crnogorskom premijeru. Ne bivšem Đukanoviću, već aktuelnom Markoviću. Sama činjenica da se Pence nije sastao s Đukanovićem jasna je poruka Markoviću da u svojoj politici mora napraviti otklon od politike koju je vodio Đukanović – ističe Grahovac.

Naš sagovornik je istakao i jake poruke koje su upućene Makedoniji, koja se od dolaska Zorana Zaeva na vlast sve više okreće modernim evropskim tokovima. Mediji su nakon samita pisali o navodnom pristanku Zaeva o promjeni imena države kako bi se riješili dugogodišnji problemi s Grčkom.

- Čak je i nebitno koje će se od tri ponuđenja rješenja prihvatiti. Bitno je da će se građani Makedonije na kraju radovati – istakao je general Grahovac.

Grahovac je podsjetio da ne treba zaboraviti da su političkim odnosima na ovim prostorima dugo vladali kriminal i korupcija, te da je bitno što se konačno pojavljuje jedna nova generacija lidera.

On je istakao i da se nada kako će Srbija slijediti put Crne Gore i ući u NATO, što bi mnogo značilo i za samu Rusiju.

- Ulaskom Srbije u NATO Rusija bi prvi put imala dva iskrena prijatelja u NATO-u, što bi dovelo do smirivanja tenzija – istakao je Blagoje Grahovac za NAP.