NAPETO ISPRED ZGRADE TUŽILAŠTVA U ZAGREBU

Documenta podnijela krivične prijave za zločine u akciji Oluja na dan proslave

Objavljeno u kategoriji Region na 04.08.2017 14:08:24

NAPETO ISPRED ZGRADE TUŽILAŠTVA U ZAGREBU

Documenta podnijela krivične prijave za zločine u akciji Oluja na dan proslave

Objavljeno u kategoriji Region na 04.08.2017 14:08:24


Foto Arhiv

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću podnio je danas sjedištu Državnog tužilaštva krivičnu prijavu za zločine počinjene u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. avgusta 1995, javljaju hrvatski mediji, prenosi agencija Patria.

Documenta u prijavi navodi da su trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga, 6. avgusta 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmero bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila.

- Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na grupu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922, Stevu Berića, rođenog 1933, Janju Berić, rođenu 1932, Đurđiju Berić, rođenu 1916, Krstu Šaru, rođenog 1931, Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šaru, rođenog 1932. Jedna je osoba preživjela te uspjela pobjeći u obližnju šumu. Sava Šare, rođena 1922. ubijena je na kućnom pragu.

Istog dana, nepoznati pripadnici HV-a u Vrbniku, jednom od zaseoka tadašnje općine Orlić, 6. avgusta 1995. ubili su civile Lazu Damjanića, rođenog 1933./34. i u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića - navodi Documenta.

U prijavi podsjećaju i da je prvostepenskom presudom Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su, u tadašnjim općinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić, pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

- Prvostepenskom presudom (Ivan Čermak) i pravomoćnom presudom od 16. novembra 2012. oslobođeni su krivnje Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak krivičnog progona za nedvojbeno počinjena krivična djela ostavio pravosuđu u Hrvatskoj. Nadležna državna tužilaštva podigla su tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravomoćne presude za ratne zločine - navodi Documenta u prijavi.

Državnom tužilaštvu Documenta predlaže da na osnovu njihove krivične prijave prikupe potrebne informacije i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinitelja provede istraga i podigne optužnica.

Nakon što su predstavnici Documente predali krivičnu prijavu, ispred tužilaštva se okupilo stotinjak predstavnika raznih boračkih organizacija koji žestoko protestvuju zbog podnošenja prijave smatrajući je velikom provokacijom s obzirom da se danas i sutra u Hrvatskoj obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u operaciji Oluja. 

Ispred zgrade Državnog tužilaštva nalazi se veliki broj policajaca. 

Najveći skandal tokom proslave pobjede u akciji Oluja napravila je Uprava grada Zagreba koja je cijeli grad okitila pogrešno dizajniranim hrvatskim zastavama. Umjesto crveno-bijelo-plave zastave postavljene su plavo-bijelo-crvene zastave, što je izazvalo također negativne reakcije od strane boračkih udruženja.