AMERIČKI POTPREDSJEDNIK U ESTONIJI

Mike Pence: Napad na jednu članicu NATO-a je napad na sve nas

Objavljeno u kategoriji Svijet na 31.07.2017 18:50:47

AMERIČKI POTPREDSJEDNIK U ESTONIJI

Mike Pence: Napad na jednu članicu NATO-a je napad na sve nas

Objavljeno u kategoriji Svijet na 31.07.2017 18:50:47


Foto Twitter

Potpredsjednik SAD - a Mike Pence obećao je da će ta država zaštiti NATO saveznike od napada, uključujući i baltičke države, koje sa nervozom posmatraju sve veće vojno prisustvo Rusije u regionu, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

- SAD sa predsjednikom Trumpom na čelu, čvrsto stoje iza našeg Člana pet koji govori o međusobnoj zaštiti. Napad na jednog od nas je napad na sve nas - rekao je Pence novinarima na sastanku sa predsjednicima Estonije, Litvanije i Latvije u Talinu.

Primećujući da Tramp "zna da je sigurnost osnova našeg napretka", Pence je istakao da će Amerika i baltičke države tražiti nove načine za to jačajući i međusobnu trgovinu koja trenutno iznosi do 3,5 milijardi američkih dolara i sve veći broj međusobnih investicija.

On se prethodno sastao sa predsjednicom Estonije Kersti Kaljulaid, predsjednikom Latvije Rajmondsom Vejonisom i predsjednicom Litvanije Daljom Gribauskajte.

Estonija trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom 28-člane Evropske unije.

Predviđeno je da se Pence obiđe NATO trupe iz Britanije, Francuske i SAD koje se nalaze u Estoniji. Alijansa je rasporedila oko četiri hiljade vojnika i oružja u tri balticke države i Poljskoj kako bi se suprotstavila prisustvu Rusije u regionu Baltičkog mora.

Penceova posjeta Estoniji je prva tačka evropske turneje, poslije koje slijede Gruzija i Crna Gora, dva druga regiona koji se, kako navodi AP, suočavaju sa snažnim pritiskom Rusije.