LONDON

Britanski Visoki sud odbacio optužnicu protiv Tonyja Blaira za agresiju na Irak

Objavljeno u kategoriji Svijet na 31.07.2017 13:13:00

LONDON

Britanski Visoki sud odbacio optužnicu protiv Tonyja Blaira za agresiju na Irak

Objavljeno u kategoriji Svijet na 31.07.2017 13:13:00


Foto Twitter

Visoki sud Velike Britanije blokirao je pokušaj bivšeg načelnika Generalštaba vojske Iraka da podnese tužbu protiv bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira za ratne zločine u Iraku, javljaju britanski mediji, prenosi agencija Patria.

Irački general Abdul Vahed Shanan al-Rabat optužio je Blaira da je kao premijer Velike Britanije tokom invazije na Irak 2003. godine izvršio agresiju.

Visoki sud je odbacio optužbe navodeći da prema britanskom zakonu nema osnova za podizanje optužnice.

Irački general je optužnicu pokušao podnijeti na osnovu izvještaja „Istraga o Iraku“ napisanom u 12 tomova, a u kojem se navodi kako tadašnji irački predsjednik Sadam Husein nije predstavljao nikakvu opasnost po svjetsku sigurnost i da nije bilo razloga za vojnu intervenciju.

Invazija na Irak počela je 20. marta 2003. godine, a završena je 1. maja. U njoj su učestvovale zajedničke snage SAD, Velike Britanije, Australije i Poljske protiv vlade Sadama Huseina. 

Kao jedan od glavnih razloga za invaziju, prema riječima tadašnjeg predsjednika SAD Georgea Busha i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, bilo je to što je Sadam Husein posjedovao "oružje za masovno uništenje", za šta se ispostasvilo da nije istina.  

Sadam Husein osuđen je na smrt i pogubljen 30. decembra 2006. godine.