MEDICINSKI FAKULTET

Prvo smjena a onda zabrana napredovanja: Hadžović-Džuvo nije izabrana u zvanje redovnog profesora!

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.07.2017 18:15:00

MEDICINSKI FAKULTET

Prvo smjena a onda zabrana napredovanja: Hadžović-Džuvo nije izabrana u zvanje redovnog profesora!

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.07.2017 18:15:00


Medicinski fakultet u Sarajevu (Foto: Patria)

Nakon što je krnje Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu 9. juna smijenilo dekanesu Almiru Hadžović-Džuvo, danas je zaustavljen i njen izbor u zvanje redovnog profesora, saznaje agencija Patria.

Sjednici NNV-a prisustvovala su 84 člana, a na dnevnom redu bili su i izbori u zvanja među kojima je i Almira Hadžović-Džuvo. Ona je prema izvještaju Komisije ispunila sve uslove i kriterije za izbor u zvanje redovnog profesora na predmetu Fiziologija čovjeka. Trenutno je u statusu vanrednog profesora.

Predsjednik Komisije članovima NNV-a je kratko prezentirao izvještaj nakon čega nije bilo nikakve diskusije niti pitanja ijednog člana NNV-a. Nakon toga pristupilo se glasanju. Izbor Hadžović-Džuvo u zvanje redovnog profesora podržalo je 15-ak članova NNV-a, dok je ostatak glasao protiv. Reklo bi se, unaprijed napisani scenario da njeno zvanje ne smije proći.

Ovakav današnji epilog sjednice NNV-a i blokiranje izbora u zvanje redovnog profesora Hadžović-Džuvo samo je nastavak dirigirane kampanje čiji je pokretač direktorica KCUS-a i profesorica na Medicinskom fakultetu Sebija Izetbegović sa svojim odanim ljudima.

Prvo je učinjeno sve kako bi se smijenila Hadžović-Džuvo sa mjesta dekanese i to u momentu upisa studenata na fakultet, čime je značajno urušen ugled ove obrazovne ustanove, a zatim je nastavljeno udarom na akademsko zvanje i njeno napredovanje.

Šta je sljedeće?