SARAJEVO

Čović sumnja da Merkel priča o novoj inicijativi, Radončić ne zna za prijedlog

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.07.2017 13:52:35

SARAJEVO

Čović sumnja da Merkel priča o novoj inicijativi, Radončić ne zna za prijedlog

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.07.2017 13:52:35


Dragan Čović i Fahrudin Radončić

Mediji bliski HDZ-u i Draganu Čoviću u posljednjih nekoliko dana ponovo su pokrenuli priču o njemačkom utjecaju na unutrašnje uređenje BiH i izmjene Izbornog zakona, kao i uređenju BiH, no na pitanje novinara agencije Patria šta misli o takvom jednom uređenju imao je spreman odgovor, ne odstupajući od ranijih stavova o federalnom uređenju zemlje.

Navodno, Njemačka insistira na građanskom uređenju BiH, odnosno uređenju po kojem funkcionišu skoro sve evropske države. Međutim, prema pisanju pojedinih medija, predstavnici Hrvatske u razgovorima s Njemačkom nekoliko puta su odlučno odbacili takve ideje. Upravo tu možemo i shvatiti zašto Dragan Čović, član Predsjedništva BiH ima ovakav stav.

- Ja sam siguran u jedno da Angela Merkel o tome ne priča s bilo kim, pa ne vjerujem da i s nekim iz Hrvatske je pričala o tome, ali Bože moj za potrebe ovako javnosti o tome može. Merkel mislim da ima mnogo većih prioriteta od toga kako će BiH biti organizirana.

Da moguće neko iz te administracije ima inicijative i prijedloge to je moguće. Mi imamo svoj stav, on se do kraja poklapa s onim što je usvojio Evropski parlament gdje su bili i svi glasači iz stranke gospođe Merkel. U Evropskom parlamentu sve je rečeno o federalizmu u BiH, decentralizaciji BiH i ja sam uvjeren da je to put u kojem ćemo mi tražiti rješenje ustavnih izmjena koje će nastupiti nakon Izbora 2018. godine – kazao je Čović.

Iz ambasade Njemačke u BiH Patriji su potvrdili da u zvaničnom Berlinu postoji neka nova inicijativa kada je u pitanju BiH, ali da ona nema veze s građanskim uređenjem BiH. 

- Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel krajem maja pokrenuo je novu inicijativu koja bi trebala biti potvrda već postojećem Berlinskom procesu, ali ova inicijativa ne stoji u kontekstu reformi Izbornog zakona niti reforme ustavnog uređenja BiH – kazali su za NAP iz Ambasade u Sarajevu.

Iz Ambasade su istakli da je Njemačka odlučna da nastavi s podrškom BiH na njenom evropskom putu.

- Njemačka već dugo godina prati BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji te da će je i dalje podržavati na njenom reformskom planu. Savezna vlada stoji čvrsto iza EU perspektive za cijeli Zapadni Balkan i zalaže se zbog toga u okviru Berlinskog procesa za intenzivniju regionalnu saradnju – potvrđeno je Patriji. 

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost koji je jučer održao sastanak sa Daraganom Čovićem kazao je da na ovu temu nije pričao s liderom HDZ-a.

- Ne znam za taj prijedlog. Vjerovatno bih znao da postoji u jednoj ozbiljnoj formi, tako da nismo razgovarali – istakao je Radončić.