14. JULI

Dan Republike Francuske: Simbol slobode, jednakosti i bratstva

Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.07.2017 11:42:42

14. JULI

Dan Republike Francuske: Simbol slobode, jednakosti i bratstva

Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.07.2017 11:42:42


Foto Ilustracija

Dan zauzimanja Bastilje 14. jula 1789. godine, predstavlja simbol Francuske revolucije i slavi se kao Dan Francuske. Ključeve Bastilje Markiz de Lafajet je poslao američkom predsjedniku Džordžu Vašingtonu.

Francuska odnose s Bosnom i Hercegovinom jača posebno preko kulturne saradnje. Kulturni centar Andre Malro (Andre Malreaux) otvoren je u Sarajevu dok je još trajao rat, što je za ljude u BiH tada bilo posebno ohrabrenje.

Kulturni centar ime je dobio prema jednom od najpopularnijih francuskih pisaca, svjedoka kineskih ratova, legendarnog  španskog borca,  pripadnika francuskog pokreta otpora, autora vrhunskih književnih djela kao što su "Oluja u Šangaju", "Nada", "Altenburški orasi", Antimemoari,  "Ogledalo limba". Prvi rukovodilac ovog centra bio je Francis Bueb, u Sarajevu i danas omiljena osoba.

U januaru 1993. godine, usred najgore opsade Sarajeva, Francuska je bila prva zemlja koja je otvorila ambasadu u BiH. Najviše francuskih vojnika je poginulo u Bosni i Hercegovini vršeći svoju mirovnu misiju.

Predsjednik Francuske Žak Širak (Jacques Chirac) je među prvim evropskim liderima koji je tražio konkretne akcije da se bosanska tragedija zaustavi.

Pravi opis njegovog odnosa prema BiH dao je Ričard Holbruk u svojim memoarima "Završiti rat" gdje kaže da, "za razliku od prosrpskih osjećaja koje je pokazivaoprethodni predsjednik Miteran, predsjednik Širak  je imao jasan stav o situaciji u BiH. Širak je bio drukčiji i po stilu i po suštini. Podstaknuti zahtjevima Širaka Britanci, Francuzi i Holanđani napravili su nove Snage za brzu reakciju kao pomoć snagama UN-a. Da bi zadržao Britance u BiH, Širak je insistirao na većem američkom angažmanu u Bosni i Hercegovini".  

Upravo za Dan pada Bastilje, 14. jula, odmah nakon pada Srebrenice, dok su trajala masovna pogubljenja, predsjednik Chirac je u Parizu održao oštar govor osuđujući blago reagiranje na pad enklave. Takvu neprimjerenu reakciju nazvao je "pokušajem da se stvari gledaju u perspektivi, nešto poput onoga kako su Čembrlen i Daladije tumačili pregovore sa Hitlerom u Minhenu".  

- Ne poduzme li UN ništa bit će sukrivac etničkom čišćenju – poručio je tada Širak.  

Francuskom predsjedniku Bosna i Hercegovina iskazuje zahvalnost jer nije imao nikakvih dilema oko suštine rata u BiH.