FAVORIT PREDSJEDNIČKIH IZBORA 2018

Bivši predsjednik Brazila Lula osuđen na devet i po godina zatvora

Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.07.2017 14:07:31

FAVORIT PREDSJEDNIČKIH IZBORA 2018

Bivši predsjednik Brazila Lula osuđen na devet i po godina zatvora

Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.07.2017 14:07:31


Lula s pristalicama na ulicama Brazila Foto Twitter

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u srijedu je osuđen na devet godina i šest mjeseci zatvora zbog korupcije i pranja novca, piše Telegram, prenosi agencija Patria. 

Da Silva, poznatiji pod imenom Lula, koji je na čelu Brazila bio od 2003. do 2010. optužen je da je tokom svoja dva mandata dopustio bujanje koruptivnih radnji, pritom lično profitirajući.

Prema sudu u Curitibi, građevinska firma OAS obavila je opsežnu renovaciju Lulinog stana u Guaruji na obali Atlantika. Bivši brazilski predsjednik zauzvrat je toj firmi omogućio ugovore s Petrobasom, naftnom kompanijom kojoj je Brazil djelomični vlasnik.

Istraga poznata kao “Lava Jato” (Pranje automobila), uzburkala je brazilske političke elite, a Lula je dosad najviša južnoamerička politička figura koja je njezina žrtva. Lula zasad ostaje na slobodi i može se žaliti na presudu.

Ako ona bude potvrđena ići će u zatvor i neće se moći kandidirati na predsjedničkim izborima 2018. na kojima je zasad favorit. On čitavo vrijeme demantira optužbe, te tvrdi da one ne počivaju na konkretnim dokazima.

Lula već godinama vodi bitku s vlasnicima bogatih stranih korporacija koje posluju u Brazilu, dok ga najsiromašniji slojevi brazilskog društva i radnička klasa smatraju svojim herojem i jedinim zaštitnikom.