MOSUL

Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi

Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.07.2017 10:02:35

MOSUL

Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi

Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.07.2017 10:02:35


Foto Twitter

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da ima “potvrđenu informaciju” da je ubijen vođa islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, objavili su svjetski mediji, prenosi agencija Patria. 

Ruska vojska objavila je u junu da je u Siriji vjerovatno ubila al-Bagdadija, bombardirajući sastanak vođa ISIS-a u Raki krajem maja, piše Telegram.

- Imamo potvrđenu informaciju od čelnika IS-a, uključujući jednog visokopozicioniranog, iz okoline Deir al-Zora - rekao je Rami Abdulrahman, direktor posmatračke grupe sa sjedištem u Londonu.

Bagdadijeva smrt objavljivana je već nekoliko puta, ali Opservatorij se smatra pouzdanim izvorom vijesti o ratu u Siriji. Abdulrahman je rekao da su njegovim izvorima iz istočnog sirijskog grada Deir al-Zora pripadnici ISIS-a rekli da je al-Bagdadi ubijen “ali nisu rekli tačno kada”.

I ruski i irački mediji prenijeli su vijesti da je Islamska država potvrdila da je njihov vođa, Abu Bakr al-Bagdadi ubijen.

Kako pišu, vijest o njegovoj smrti objavila je televizija Al Sumaria, pozivajući se na izvor u iračkoj provinciji Nineveh. Prema navodima izvora, ISIS je objavio kratko saopćenje u kojem su potvrdili smrt svog vođe, a objavili su i da je porglašen novi kalifa, čije ime će uskoro objaviti.

No, smrt vođe ISIS-a službeno još nisu potvrdile ni iračke niti kurdske vlasti, a američko ministarstvo odbrane saopćilo je da o tome nema nikakvih informacija. Ni džihadističke internetske stranice i društvene mreže nisu prenijele nikakvu vijest o smrti al-Bagdadija.

Baghdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014., na videosnimci na kojoj je obučen u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Grand al-Nuri proglasio svoj kalifat. Rođen kao Ibrahim al-Samarrai, Baghdadi je 46-godišnji Iračanin koji je napustio Al Kaidu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena.

Al-Baghdadija su smatrali jednim od najopasnijiih ljudi današnjice. Rođen je 1971. godine u Iraku pod imenom Ibrahim al-Samarrai, u gradu Samara koji se nalazi 50 kilometara sjeverno od Bagdada. Odrastao je u religioznoj porodici, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003., godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Tvrdio je da njegova loza vuče porijeklo od poslanika Muhameda, pa mu to daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Američke snage su ga 2005. godine zarobile, a nakon puštanja na slobodu preuzeo je vodstvo ogranka al Kaide u Iraku. U oktobru 2011. godine Amerika je raspisala nagradu od 10 miliona dolara za bilo koju informaciju koja dovede do njegova hapošenja ili smrti. Godine 2014. al-Baghdadi je došao na čelo Islamske države, a Amerikanci su 2016. godine podigli novčani iznos nagrade na 25 miliona dolara.