PREDSJEDNIK LSV

Čanak: Srbija će se morati suočiti sa prošlošću, žrtve genocida ne mogu biti uzaludne

Objavljeno u kategoriji Region na 11.07.2017 10:25:05

PREDSJEDNIK LSV

Čanak: Srbija će se morati suočiti sa prošlošću, žrtve genocida ne mogu biti uzaludne

Objavljeno u kategoriji Region na 11.07.2017 10:25:05


Čanak u Potočarima

U Potočare je danas stigao i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine kazao je da mu se svaki put ponavlja užas koji čovjek može da osjeti pred ovako strašnim zločinom, piše agencija Patria.

- To nije pitanje ni vjere ni nacije već odnos prema ljudskim bićima. Genocid je nešto što mora ući u školske programe u cijelom regionu i Srbija se mora suočiti sa prošlošću i to će biti osnova za neki normalan budući život.

Čanak smatra da je srebrenička tragedija naročito zbog genocida koji je tu učinjen nešto oko čega se može formirati beskonačno humano poštovanje i onda te žrtve ne bi bile uzaludne ili će biti nastavljena kojekakva politička prepucavanja, relativiziranje što je najgnusniji odnos prema nevinim žrtavama koje su ovdje pale.

- Veliki broj aktera tog genocida su živi, oni koji su to počinili. Oni to nisu radili u svoje ime nego u ime jedne ideologije, a ta ideologija treba da se zove pravim imenom. Ja sam režim Miloševića nazivao nacionalsocijalističkim što on i jeste bio. Veliki broj saradnika Slobodana Miloševića niko nije ni pitao šta se dešavalo u Srebrenici i dan danas vladaju ovim regionom. Ako se podigne nacionalizam u Hrvatskoj, dići će se i u Srbiji ako se digne u Srbiji to ništa dobro za Bosnu ne može ništa dobro značiti - kazao je Čanak.

On je dodao da poučeni strašnim stvarima koje su se dogodile pokazuju šta se desi kada zločinci počnu upravljati državom.