VUČIĆ U ISTANBULU

Erdogan u Srbiju dovodi 150 turskih biznismena

Objavljeno u kategoriji Region na 10.07.2017 16:36:54

VUČIĆ U ISTANBULU

Erdogan u Srbiju dovodi 150 turskih biznismena

Objavljeno u kategoriji Region na 10.07.2017 16:36:54


Foto Twitter

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravi u službenoj posjeti Turskoj gdje se danas sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, piše agencija Patria.

Vučić je nakon sastanka s Erdoganom rekao srbijanskim medijima da je Erdogan potvrdio kako će u Srbiju dovesti 150 turskih biznismena da investiraju u ovu zemlju.

Predsjednik Srbije je dodao kako vjeruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posjetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsjednik Srbije  je konstatovao da trgovinska razmjena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti. 

- Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo vidjeli takvo interesovanje turskih investitora -  rekao je Vučić, prenosi agencija Tanjug.

On je dodao da vjeruje da će, uz podršku Erdogana i Turske, to donijeti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za Srbiju od velikog značaja. 

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir. 

- I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države - zaključio je Vučić. 

Današnji sastanak bio je prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsjednika Turske. 

Vučić je, na Erdoganov poziv, učestvovao na 22. međunarodnom naftnom kongresu.  Erdogan bi, inače, na jesen trebalo da dođe u uzvratnu posjetu Srbiji. 

Redžep Tajip Erdogan posjetio je Srbiju jula 2010. godine, kada je bio premijer. 

On je tada razgovarao sa srpskim državnim vrhom i obišao Novi Pazar. 

Tokom te posjete potpisano je više memoranduma o razumijevanju vezano za izgradnju putne infrastrukture.