KEMAL KILICDAROGLU

Vođa turske opozicije govorom u Istanbulu završava protestni marš dug 400 kilometara

Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.07.2017 19:22:47

KEMAL KILICDAROGLU

Vođa turske opozicije govorom u Istanbulu završava protestni marš dug 400 kilometara

Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.07.2017 19:22:47

Foto Facebook Foto Facebook Foto Facebook

Glavni turski oporbeni čelnik završava u nedjelju, nakon 25 dana hoda, svoj 400 km dug protestni put u Istanbul, u kojem će se održati masovni protesti protiv erozije demokratije u zemlji, prenosi agencija Patria. 

Marš pravde privukao je desetine hiljada pristaša otkako je Kemal Kilicdaroglu, čelnik glavne opozicione stranke Narodne republikanske stranke (CHP) krenuo iz Ankare 15. juna želeći time protestvovati zbog toga što je zastupnik njegove stranke osuđen na 25 godina zatvora zbog curenja u medije informacija o isporuci turskog oružja Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojega Kilicdaroglu naziva "diktatorom", optužio je CHP za "saradnju s terorističkim organizacijama", tražeći zabranu mirnih protesta.

Glavni slogan marša postao je uzvik "Prava, zakon, pravda", koji su izvikivali učesnici protesta koji su se pridružili opozicionom čelniku prelazeći prosječno 20 km dnevno unatoč ljetnim vrućinama. Prosvjednici također nose ogromnu tursku zastavu, dugu više stotina metara.

Kilicdaroglu, 69-godišnji opozicioni čelnik i bivši državni službenik, trebao bi se obratiti okupljenima na protestnom skupu na azijskoj strani Istanbula.

On je do sada izražavao žestoke kritike zbog masovnih čistki u Turskoj, u kojima je pogođeno oko 120.000 državnih službenika i uhapšeno preko 50.000 ljudi, uključujući novinare, a sve na temelju odluka izdanih pod vanrednim stanjem u zemlji. Protestni marš dobio je podršku i nekih drugih turskih političkih stranaka.

Na ulicama Istanbula večeras se okupilo, prema nekim procjenama, više od 100.000 ljudi koji su došli da daju podršku Kemalu Kilicdarogluu.