DODIK TRAŽI UKIDANJE PRAZNIKA

Historičar Ivica Glibušić za NAP: 1. mart je najvažniji datum u novijoj povijesti BiH

Objavljeno u kategoriji Intervju na 05.07.2017 15:15:29

DODIK TRAŽI UKIDANJE PRAZNIKA

Historičar Ivica Glibušić za NAP: 1. mart je najvažniji datum u novijoj povijesti BiH

Objavljeno u kategoriji Intervju na 05.07.2017 15:15:29


Dodik zatražio ukidanje proslave 1. marta i 25. novembra Foto NAP

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Banja Luci da će nastati pravi politički haos ako Ustavni sud BiH ne ukine obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

On je podsjetio da je koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila apelaciju Ustavnom sudu o ukidanju ova dva praznika, jer ih srpski narod ne priznaje, te da očekuje da će Sud zabraniti proslavu ova dva praznika, ili će u protivnom nastati politički hoas u zemlji.

1. marta se obilježava kao Dan nezavisnoti Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije, nakon čega je Republika Bosna i Hercegovina postala međunarodno priznata zemlja.

25. novembar obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Dodik je danas u Banja Luci slučaj 1. marta i 25. novembra na Ustavnom sudu BiH usporedio sa 9. januarom, koji se u bh. entitetu Republika Srpska proslavlja kao dan ovog entiteta, a čija je proslava ukinuta presudom Ustavni sud BiH.

Historičar Ivica Glibušić sa Sveučilišta u Mostaru rekao je za agenciju Patria da se 9. januar ni u kojem slučaju ne može stavljati u kontekst 1. marta ili 25. novembra.

- Praznik 1. mart za mene je najvažniji praznik u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Taj dan se treba slaviti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kada govorimo o 25. novembru, to je datum iz Socijalističe Republike Bosne i Hercegovine, i ukoliko je dogovor političkih struktura da se nastaviti slaviti, nemam ništa protiv da se to i slavi – rekao je dr. Glibušić.

Ustavni sud BiH razmatrat će na sjednici zakazanoj za četvrtak u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti Republike BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti Republike BiH.