FRANCIS FUKUYAMA

Svjetski poznat intelektualac: Etničke podjele u BiH služe političarima za manipulacije

Objavljeno u kategoriji Intervju na 04.07.2017 10:11:18

FRANCIS FUKUYAMA

Svjetski poznat intelektualac: Etničke podjele u BiH služe političarima za manipulacije

Objavljeno u kategoriji Intervju na 04.07.2017 10:11:18


Foto Twitter / Svetlana Cenić

Jedan od najpoznatijih američkih i svjetskih intelektualaca Francis Fukuyama rekao je da Bosna i Hercegovina ima kompleksno državno uređenje koje 'stoji' na putu efikasnom donošenju odluka.

Fukuyama je tokom predavanja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu rekao da je zarobljena i  nefunkcionalna država u slučaju BiH rezultat posebnih okolnosti, Daytonskog ustava, složene institucionalne strukture i stanja u kojem se prefereiraju etničke podjele, a što koči progres koji bi bio orijentiran ka jačanju povjerenja i djelovanju za dobrobit sviju.

- Pitanje postizanja konsenzusa seže u sferu politike, i BiH nije izuzetak u tom pogledu – rekao je Fukuyama novinarima u Sarajevu. On je dodao da etničke podjele u BiH, odnosno etniciteti služe političarima kao podloga za vješte manipulacije.

Fukuyama je profesor političke ekonomije. Njegovo najpoznatije djelo “Kraj povijesti i posljednji čovjek” objavljeno u više od dvadeset izdanja širom svijeta. 

U Sarajevu boravi u sklopu Akademije za razvoj liderstva koja se održava od 2. do 7. jula. Akadamiju  organizuje Centra za izborne studije, Tranparency Internationala BiH, 'Zašto NE' i Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Center on Democracy, Development, and the Rule of Law (CDDRL) Univerziteta Stanford.