INTERVJU

Nikšić uoči 108 godina SDP-a: Godišnjicu slavimo u Banja Luci jer građanima pripada svaki dio BiH

Objavljeno u kategoriji Intervju na 28.06.2017 12:48:00

INTERVJU

Nikšić uoči 108 godina SDP-a: Godišnjicu slavimo u Banja Luci jer građanima pripada svaki dio BiH

Objavljeno u kategoriji Intervju na 28.06.2017 12:48:00


Nermin Nikšić Foto SDP

Današnja Bosna i Hercegovna je daleko od države kakvu želimo i kakva je jedino moguća, ona je žrtva nacionalističkih politika koje se hrane podjelama i strahom – kaže u razgovoru za agenciju Patria predsjednik SDP-a BiH, Nermin Nikšić.

- Svi građani ove zemlje su jednake žrtve takve politike, bez obzira kojem narodu pripadaju i u kojem dijelu države žive – dodaje.

Sutra se navršava 108. godina od početka organiziranog djelovanja Socijaldemokratske partije u BiH, a od prošle godine obilježavanje ovog događaja postalo je tradicionalno unutar velike porodice SDP-a. Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine 108. godišnjicu će proslaviti u Banja Luci. Time žele poslati poruku da svaki dio BiH pripada jednako svakom građaninu ove zemlje. 

- Svi članovi SDP-a mogu biti ponosni na činjenicu da organizirana politička borba za temeljne vrijednosti socijaldemokratije u BiH traje već više od jednog stoljeća. Ta borba i taj put nije lagan, ali je taj put ispravan i za nas i za sve one koji dijele ideale jednakosti, bratstva i slobode – kaže Nikšić.

- Zadatak nas, u SDP-u, jeste da se borimo za zemlju koja će biti drugačija i da se borimo za pravedno društvo. Stvaranje pravednog društva je cilj kojeg želimo postići, a njegova vizija koju moramo podijeliti sa što više ljudi, jeste nada koju građani žele vidjeti i osjetiti.

Zbog toga smo se odlučili obilježavanje 108. godišnjice Socijaldemokratske partije BiH organizirati u Banja Luci. Iz tog grada želimo poručiti kako svaki dio BiH pripada jednako svakom građaninu ove zemlje. Svako od nas mora biti jednak u pravima na svakom metru ove države. Takva BiH ne samo da je moguća, već je samo takva BiH moguća. 

BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka, već i srpska, i hrvatska, i bošnjačka i država svih drugih građana i naroda – rekao je Nikišć.

On smatra da SDP ima historijsku odgovornost, kao sljedbenici, kako je rekao, jedne velike i čestite ideje, boriti se hrabro i bez kompromisa za takvu državu.