MINISTARSTVO SIGURNOSTI

Mektić: Moj prijedlog o članovima Policijskog odbora stoji već dva mjeseca!

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.05.2017 17:56:00

MINISTARSTVO SIGURNOSTI

Mektić: Moj prijedlog o članovima Policijskog odbora stoji već dva mjeseca!

Objavljeno u kategoriji BiH na 19.05.2017 17:56:00

Mektić i Krvavac: Priča o sigurnosti i turizmu Mektić i Krvavac: Priča o sigurnosti i turizmu

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i Saveza sindikata policijskih organa u BiH organizirana je konferencija o temi „Jačanje saradnje policijskih agencija na nivou BiH te unapređenje saradnje među policijskim agencijama regiona uz prezentaciju turističkih potencijala BiH s posebnim akcentom na sigurnosti posjetilaca tokom turističkih posjeta BiH“, piše Patria.

Na ovu temu predavanje je održao profesor sa Fakulteta za kriminalistiku Jasmin Ahić.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH kazao je da su  napravili druženje sa sindikatima regije gdje su razgovarali u vezi sa sigurnošću i turističkim potencijalima. Iskazao je zahvalnost Vanjskotrgovinskoj komori i sponzorima, jer se na pravi način moglo pokazati postojanje sidikata na državnom nivou.

- Sigurnost u BiH je na vrlo visokom nivou, a kako su policajci plaćeni jako dobro obavaljaju svoj posao – istakao je Krvavac.

Poznato je da policajci iz državnih agencija znatno manje zarađuju od državnih službenika, a proceduru izjednačavanja koeficijenta pokrenuo je Šemsudin Mehmedović, jer Vijeće ministara nije imalo spremnosti za takvo što. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić odgovarajući na pitanje novinara Patrije zašto je to tako kazao je da on podržava prijedlog poslanika Mehmedovića, i da je on u saradnji sa sindikatima izradio izmjene zakona, ali da nije bilo većine na Vijeću ministara, jer Ministarstvo finansija nije dalo pozitivan stav.

Istovremeno je danas kazao da ima puno povjerenje u policijske agencije u BiH, te da vjeruje u sve ono što rade i poduzimaju na planu rasvjetljivanja okolnosti u vezi s prijetnjama kojima je izložen.

S druge strane istakao je da ne vjeruje Tužilaštvu BiH i da će se ozbiljno angažirati na ovom slučaju.

- Ne vjerujem Tužilaštvu da će se ozbiljno upustiti u ovaj slučaj, zato što se dosad nije ozbiljno upustilo u nijedan slučaj koji je u interesu građana ove države - istaknuo je Mektić.

Što se tiče imenovanja Odbora za žalbe policijskih službenika na koji se čeka duže vrijeme Mektić je kazao da ima informaciju da će na sljedećeoj sjednici Vijeća ministara biti ovo tačka dnevnog reda.

On je kazao da je prijedlog o članovima Odbora za žalbe policijskih službenika iz Ministarstva sigurnosti otišao prije dva mjeseca u Sekretarijat Vijeća ministara.