ISTRAŽUJEMO

Nezakonitosti u Razvojnoj banci FBiH: Kako SDA kaže

Objavljeno u kategoriji BiH na 17.05.2017 19:30:00

ISTRAŽUJEMO

Nezakonitosti u Razvojnoj banci FBiH: Kako SDA kaže

Objavljeno u kategoriji BiH na 17.05.2017 19:30:00


Foto:Arhiv

Šta se događa sa Razvojnom bankom FBiH? Očigledno je da banka nema kreditnu aktivnost kakvu bi morala imati. Govori se kako na računu ima 130 miliona KM sredstava, a da je plasman kredita katastrofalno nizak. Nekada je poslovanje banke bilo dostupno javnosti, danas međutim, kao da se javnost svjesno zaobilazi.

U rukovodstvu banke sjede delegirani od vladajućih HDZ-a i SDA.

Naravno riječ je o nekim nelogičnostima već viđenim u ovoj državnoj banci. Tamo gdje bi moralo biti više zakonitosti i poštovanja procedura, sve se to krši bez puno brige.

U Upravi banke sjedi i članica SDA Senija Bubić, kao izvršna direktorica za podršku poslovanju. Ona je od Nadzornog odbora imenovana na tu funkciju u februaru ove godine. Iako je prema zakonu bila dužna da napusti stranačke funkcije, ona je još uvijek član Predsjendištva SDA, te još nekih stranačkih tijela, tvrdi se, i Glavnog odbora SDA. Naime, Bubić je viđena u kadru kamere kako izlazi sa sjednice Predsjedništva SDA. Od februara do danas ona nije podnijela dokaz da je dala ostavku na svoje stranačke funkcije. Još jednom je uočena u Konjicu, gdje je gostovala sa Aktivom žena SDA.

Neobično je da je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost za njeno imenovanje na direktorsku funkciju u Razvojnoj banci. Svi ministri u SDA su tada znali da je ona članica ključnih organizacija u stranci, ali nisu reagirali.

Zakon o Razvojnoj banci Federacije BiH, član 18. stav 3 kaže da članovi Uprave banke ne mogu obavljati niti jednu funkciju u stranci. To znači da je u tom slučaju imenovanje Senije Bubić bilo nezakonito.                

U Nadzornom odboru banke SDA ima svoja tri člana. Riječ je o Amiru Avdiću, Semiru Fejziću i Asimu Omaniću. 

Izgleda nevjerovatno da je Fejzić član Nadzornog odbra Razvojne banke i u isto vrijeme rukovodilac poslovnice Razvojne banke u Tuzli.  To je jednostavno nemoguće po zakonu i Fejzić je odavno u kažnjivom sukobu interesa. Tačnije prema zakonu, da bi neko mogao biti član Nadzornog odbora, ukoliko je prije bio zaposlenik banke, mora proći najmanje tri godine. I eto, konačno, nemamo tri godine pauze, ali imamo direktnog člana Nadzornog odbora i šefa poslovnice.

Ovo je izvrgavanje ruglu zakona ove države, kojih se članovi SDA izgleda i ne moraju pridržavati. Jer zakon važi za svu bošnjačku nacionalnu sirotinju, ali ne i za članove najjače bošnjačke stranke. Direktno odgovorna osoba za provođenje zakonitosti je direktor Razvojne banke Salko Selman, inače član SDA.

Treći bošnjački član Nadzornog odbora RB-a je Asim Omanić. On je bio direktor Investicijske banke FBiH do 2006. godine. U njegovo vrijeme banka je plasirala sredstva nekim tada uglednim privatnim firmama poput „Jate“, vlasnika Hamzalije Ibrića. Nakon odlaska sa funkcije direktora Investicijske banke, koju će bez promjene ikakve suštine, preimenovati u Razvojnu banku, Omanić će se tri godine kasnije zaposliti u „Jatu“, dakle firmu kojoj je svojevremeno odobravao kredite.

Sada je ta ista firma, tvrdi se, opet aktuelan klijent Razvojne banke, dok se u isto vrijeme Omanić, kao član Nadzornog odbora, može vidjeti kako boravi u prostorijama „Jate“ u zgradi Lorisa.

Ništa se, nažalost, u poslovanju banke ne mijenja. Kao što je već rečeno, ko god dođe u Razvojnu banku od državne napravi poluprivatnu bankarsku prćiju.    

Izvor Patrije u Razvojoj banci kaže da nikada takvu vrstu birokratije i tehnokratije nije vidio u jednoj državnoj instituciji kao danas. Pravilo je: „Kako Salko Selman kaže i nikako drugačije“. U isto vrijeme oko banke obilaze finansijske policije i kontrole, premda se otvoreno govori kako je banka odavno utonula u teške dubioze. Mnogi krediti koji su dati prije desetak godina nikada nisu vraćeni, mnoge firme su bankrotirale, a da procesi naplate nikad nisu obavljeni.

Razvojna banka je i dalje u mraku vješto skrivanog poslovanja od kadrova SDA, koji jedni od drugih nasljeđuju direktorske funkcije i pokrivaju mračne tajne. Izvor Patrije kaže da bi manje posljedice bile u otvaranju Pandorine kutije, nego li otvaranje računa Razvojne banke, među kojima su i neki, tvrde zli jezici na Kajmanskim otocima.

Nedavno se Vlada FBiH zadužila od Svjetske banke za 56 miliona eura. Taj dug je namijenjen za veću kontrolu, bolju regulaciju i superviziju u poslovanju banaka. To se posebno odnosi na dvije entitetske razvojne banke. Kako je moguće da Vlada Federacije diže kredit kako bi regulirala stanje, između ostalog, i u Razvojnoj banci Federacije BiH? I taj kredit će, po svemu, biti vraćen iz budžeta koji pune građani. Apsurdi se množe, čim krene priča o Razvojoj banci.