SLUČAJ NA SUDU

'Premier kladionice' optužuju Fuada Kasumović da od njih želi prisilno naplatiti gotovo milion KM

Objavljeno u kategoriji BiH na 17.05.2017 08:30:49

SLUČAJ NA SUDU

'Premier kladionice' optužuju Fuada Kasumović da od njih želi prisilno naplatiti gotovo milion KM

Objavljeno u kategoriji BiH na 17.05.2017 08:30:49


Foto Screenshot

Ustavni sud FBiH uskoro treba da odluči da li je Odluka o komunalnim taksama na području grada Zenica u skladu s Ustavom FBiH. Tom Odlukom, usvojenom na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića krajem 2016., kladionicama su komunalne takse povećane na iznose i do 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu. Istovremeno, drugim djelatnostima i firmama na području Zenice komunalne takse nisu povećane ili su mnogo manje nego kladionicama.

Priređivači igara na sreću kažu da gradonačelnik Kasumović ne želi čekati presudu Ustavnog suda FBiH, pa je, tvrde, „po njegovim instrukcijama Porezna ispostava Zenica krenula u prisilnu naplatu komunalnih taksi od kladionica“. Tako je, objašnjavaju „Porezna ispostava Zenica 4. maja 2017. obavijestila društva Premier World Sport d.o.o. i Premier Sport d.o.o. kako će u njihovo ime podnijeti poreznu prijavu na iznose od 720.000 KM i 272.000 KM, odnosno ukupno 992.000 KM za 2017. godinu.

- Iako Ustavni sud FBiH tek treba donijeti presudu po pitanju (ne)ustavnosti Odluke o komunalnim taksama u Zenici, Fuad Kasumović od nas želi prisilno naplatiti gotovo milion maraka, kažu iz Premier kladionice, potvrđujući kako su Poreznoj ispostavi Zenica u zakonskom roku podnijeli Prigovor u kojem predlažu da se postupak prijave komunalne takse obustavi.

Ističu da je Odluka o komunalnim taksama u Zenici neustavna i diskriminirajuća, jer nije sukladna s odredbama o jednakosti pred zakonom Ustava FBiH, koji svima garantira jednakost. U slučaju Zenice, smatraju, kladionice su diskriminirane u odnosu na druge djelatnosti. Samo oni plaćaju enormno visoku komunalnu taksu u visini i o 50.000 KM po jednom uplatnom mjestu. Podsjećaju da je Ustavni sud FBiH u više od 100 slučajeva, a u samoj Zenici već tri puta, odluke o komunalnim taksama proglašavao neustavnima. Ustavni sud, podsjećaju priređivači igara, ne dopušta da vrsta djelatnosti bude kriterij za određivanje visine komunalnih taksi.

- Kakvu god presudu donese Ustavni sud FBiH, ja ću u roku od sedam dana donijeti novu Odluku - rekao je nedavno Kasumović na pitanje kao će postupiti u slučaju da Ustavni sud presudi u korist priređivača igara, piše NAP.