NE ISPUNJAVA USLOVE

Vječiti v.d. kadar SIPA-e: Šahinpašić bio odan Zubcu, sada se približava Staniću i Kneževiću

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.05.2017 20:30:00

NE ISPUNJAVA USLOVE

Vječiti v.d. kadar SIPA-e: Šahinpašić bio odan Zubcu, sada se približava Staniću i Kneževiću

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.05.2017 20:30:00


Vahidin Šahinpašić

Direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić obećao je po dolasku na ovu funkciju da će nacionalni disbalans kojeg je napravio smijenjeni direktor Goran Zubac ispraviti, no, do danas na rukovodećim pozicijama još uvijek je najmanje Bošnjaka, piše novinska agencija Patria.

Od imenovanih rukovodećih policijskih službenika iz reda Bošnjaka samo su činovani komandant Specijalne jedinice za podršku i načelnik Regionalnog ureda Tuzla (avgust 2016.), dok su ostali Bošnjaci na rukovodećim mjestima u svojstvu vršioca dužnosti, jer ne ispunjavaju uslove, a čime postaju podložni za različite mahinacije.

- Kada su u pitanju bošnjački kadrovi, pruža se prilika da se u predstojećem kadroviranju izvrše imenovanja kadrova za koje direktor Perica Stanić i zamjenik direktora Đuro Knežević budu smatrali da će najviše odgovarati njihovim interesima i interesima njihovih poliičkih mentora – kaže naš izvor iz SIPA-e.

U okviru svojih nastojanja, dodaje naš izvor, Stanić i Knežević računaju na bošnjačke kadrove koji su svojim angažmanom u periodu kada je poziciju direktora obavljao osuđeni i smijenjeni direktor Zubac pokazali odanost i ostvarili profesionalno unapređenje u veći čin, a trenutno također nastoje da se nametnu direktoru i zamjeniku. 

Jedan od takvih je Vahidin Šahinpašić, v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela. Šahinpašić je na ovu poziciju došao odlaskom u penziju Anđelka Hrgića, iako ne ispunjava uslove jer ima čin samostalnog inspektora.

Hrgić je penzionisan još početkom prošle godine i od tada Šahinpašić je vršilac dužnosti načelnika.

Radio je kao inspektor u Odsjeku za organizirani kriminal, kriminal u vezi trgovine ljudima, opojnim drogama i ostalim krivičnim djelima u okviru KIO-a.

Interesantno je da je Šahinpašić dobio Zlatnu značku u vrijeme Zubca, a kako saznajemo svi izvještaji i prijave o zloupotrebama ekipe koja je bila bliska Zubcu, a koje imaju obilježja krivičnog djela kod njega su u odjelu.

- Pitanje je da li je bilo šta od toga proslijedio Tužilaštvu BiH – kaže naš izvor.

Prijave se odnose na zloupotrebu službenih vozila i opreme, nezakonito raspoređivanje policijskih službenika (oficira) na radna mjesta državnih uposlenika, namještanja internih oglasa i konkursa za prijem u radni odnos.