SKOPLJE

Zoran Zaev najavio formiranje vlade do kraja naredne sedmice

Objavljeno u kategoriji Region na 13.05.2017 12:27:54

SKOPLJE

Zoran Zaev najavio formiranje vlade do kraja naredne sedmice

Objavljeno u kategoriji Region na 13.05.2017 12:27:54


Zoran Zaev Foto Arhiv

Lider makedonske opozicije i predsjednik SDSM-a Zoran Zaev očekuje rješenje makedonske političke krize, javljaju makedonski mediji, prenosi Patria.  

Zaev očekuje da najkasnije do kraja sljedeće sedmice dobije mandat od predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova za sastav nove vlade.  

- Očekujem da dobijem mandat u roku od 10 dana. Možda postoji dilema od kada počinje rok od 10 dana, od dana objave izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja u Službenom glasniku ili nekog drugog, ali to nije ni bitno. Ne mora ni da se čeka 10 dana. Logično je da rok ističe sredinom sljedeće sedmice i da prije toga dobijem mandat, izjavio je Zaev. 

Zaev je jučer u Tužilaštvu dao izjavu o događajima koji su se desili 27. Aprila u makedonskom Sobranju u kojima je povrijeđeno oko 100 ljudi, među njima I on sam. 

Lider SDSM i pretendent na mjesto premijera potvrdio je da njegov i kabinet predsjednika Ivanova rade na tekstu zajedničke deklaracije kojom bi bilo potvrđeno zalaganje za jedinstvo, teritorijalnu cjelovitost Makedonije, evrointegracije i poštovanje Ohridskog sporazuma, kojim su okončani oružani sukobi između države i Albanaca 2001. 

Ta deklaracija bi trebalo da odagna rezerve koje je predsjednik Ivanov imao prema izboru Zaeva i nove vlade. Ivanov je do sada odbijao da Zaevu da mandat, tvrdeći da bi njegova vlada, u koaliciji sa albanskim strankama, ugrožavala nezavisnost i teritorijalnu cjelinu Makedonije, jer bi se navodno zalagala za sprovođenje "Tiranske deklaracije”, prenosi beogradski Danas pisanja makedonskih medija. 

U Makedoniji su 11. decembra prošle godine održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je VMRO-DPMNE osvojila najviše glasova, ali Nikola Gruevski nije uspio da osigura većinu u Sobranju. Zaev je osigurao, ali još nije dobio mandat za sastav nove vlade.