ITALIJA

Otvoren Paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 12.05.2017 18:37:00

ITALIJA

Otvoren Paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 12.05.2017 18:37:00


Osmanović na otvaranju Paviljona

U Veneciji je svečano otvoren Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Bijenalu savremene umjetnosti. Otvaranju Paviljona prisustvovao je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović koji je kazao da očekuje da će naš Paviljon i na ovoj smotri privući veliku pažnju i posjećenost svih poštovalaca savremene umjetnosti, piše Patria.

- Upravo ovo bijenale je jedinstvena prilika da se kroz  predstavljanje državnih paviljona promoviše savremena  umjetnost ali i kulturni potencijal koji imamo. Samim tim i Bosna i Hercegovina se predstavlja u najljepšem svjetlu - rekao je Osmanović.

Bosnu i Hercegovinu na 57. Venecijanskom bijenalu predstavlja umjetnik Radenko Milak s projektom "Univerzitet katastrofe", koji je realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom. Tema koju je naš umjetnik odabrao i njen  naziv „Univerzitet katastrofe“ govori o izazovima vremena u kome živimo i različitim vrstama katastrofa sa kojima se svijet suočava .

- U takvom svijetu, i u takvim izazovima i problemima, ovaj projekat i koncept Radenka Milaka, nameće se kao poziv naučnicima, misliocima, umjetnicima ali i političarima, da svako u svom domenu djelovanja da doprinos stvaranju boljeg zajedničkog prostora za život, stvaranju boljeg svijeta. Poruke su snažne. Teže da doprinesu izgradnji  humanijeg svijeta, prostora znanja i harmonije, uz jake želje da se izađe iz domena katastrofe i snažno ide ka idealnom univerzitetu - rekao je ministar Osmanović na svečanosti otvaranja Paviljona BiH.

Paviljon BiH lociran je u Palati Malipiero u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao umjetnik Mladen Miljanović, čime je pokazana želja za kontinuitetom prisustva BiH na Venecijanskom bijenalu. Komesar Paviljona BiH je direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Ovogodišnje, 57. Venecijansko Bijenale savremene umjetnosti održava se od 13. maja do 26. novembra 2017. godine pod nazivom “Viva Arte Viva”. Predstavljanje Bosne i Hercegovine podržano je od Ministarstva civilnih poslova i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.