DIREKTOR POREZNE UPRAVE FBIH

Isović: U posljednjih 18 mjeseci otkrili smo 3.000 radnika nacrno

Objavljeno u kategoriji Intervju na 12.05.2017 14:40:27

DIREKTOR POREZNE UPRAVE FBIH

Isović: U posljednjih 18 mjeseci otkrili smo 3.000 radnika nacrno

Objavljeno u kategoriji Intervju na 12.05.2017 14:40:27


Foto TV1

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je gostujući u dnevniku TV1 da je Porezna uprava u posljednjih 18 mjeseci otkrila čak 3.000 radnika koji rade nacrno.

- Porezna uprava je promijenila koncept inspekcijskog nadzora u zadnjih 18 mjeseci. Pored redovnih kontrola radimo i brze akcije čiji je cilj podizanje ukupne svijesti poreznih obveznika da blagovremeno plaćaju svoje porezne obaveze, da se suzbije rad nacrno, itd. Izvršili smo 35 akcija koje su u jednom danu obuhvatile gotovo cijelo područje FBiH. Imali smo i sporadične akcije na nivou kantona, njih ne računamo u ove efekte, ali kada su u pitanju jednodnevne akcije mi tu mobiliziramo sve raspoložive snage i u svakoj akciji učestvuje negdje oko 180 inspektora. Uradili smo preko 8.500 kontrola u tim akcijama – rekao je Isović, te dodao:

- Rezultati tih akcija su dobri, daju na informacije da s tim i dalje treba nastaviti jer nivo porezne discipline još uvijek nije na nivou da bi se to obustavilo. Ako kažem da smo otkrili 3000 radnika koji rade nacrno, da smo otkrili oko 1.300 objekata koji nisu imali dozvolu za rad, ako preko 700 obveznika nije uopće imalo fiskalni račun, ako 2.800 nije izdavalo račune, da smo po tim osnovama podnijeli preko 5.000 prekršajnih naloga sa izrečenim sankcijama, onda su to rezultati koji potvrđuju angažovanost Porezne uprave ali istovremeno podaci koji govore o jednoj poreznoj nedisciplini – istakao je direktor Porezne uprave FBiH.

Isović je istakao i pomoć građana i poreskih obveznika koji su pomogli da se otkriju neki slučajevi rada nacrno.

- Porezna uprava je imala oskudne kapacitete za izvršavanje svojih funkcija, a proizvod te činjenice je i obraćanje svima onima koji bi nam na neki način olakšali posao. Mi se javno obraćamo i pozivamo porezne obveznike da oni samostalno izvršavaju svoje obaveze bez prisile a zatim i građanima da nam prijavljuju nepravilnosti koje uoče. Dobili smo preko 2000 informacija od poreznih obveznika i najveći dio tih prijava je osnovan.

Direktor je istakao da rezultati mogu biti još bolji, ali da je za to potrebno više stručnih kadrova.

- Rezultati mogu biti bolji, međutim da bi se to postiglo moraju se ostvariti određeni preduslovi. Porezna uprava ima deficit stručnog kadra. Sistematizacijom je planirano 1.744 zaposlenika a mi trenutno imamo 1.227. S druge strane u proteklih 18 mjeseci 135 zaposlenika je napustilo Poreznu, a prijem novih uposlenika ide jako sporo a i nove zaposlenike koje primimo moramo educirati od dva do šest mjeseci, tako da je taj kadrovski potencijal problem. Također problem su i smještajni kapaciteti jer radimo u lošim uslovima rada. Materijalno-tehnička sredstva nisu na nivou koji bi trebali biti – istakao je Šerif Isović.