RELIGIJA

Mitropolit Amfilohije Radović donirao 1.000 eura imamu Huseinu ef. Hodžiću

Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2017 23:57:49

RELIGIJA

Mitropolit Amfilohije Radović donirao 1.000 eura imamu Huseinu ef. Hodžiću

Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2017 23:57:49


Foto Screenshot

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović donirao je 1.000 eura imamu u Tivtu Huseinu ef. Hodžiću a novac će biti utrošen za potrebe Islamske zajednice, javlja novinska agencija Patria.

- Naš dugo ugovarani susret umjesto na Cetinju spletom okolnosti dogodio se kod manastira Ostrog. Razgovarali smo na jednoj od kamenih terasa kraj samog manastira. U jednom trenutku mitropolit ponudi da simboličnom daruje Islamsku zajednicu. Rekao je „odmah ćemo mi to realizovati, bolje je večeras nego jesenas“. Bespotrebno je dalje komentarisati. Fotografije najbolje govore. Kao da najavljuju novu eru i stanje odnosa, tolerancije i iskrenog uvažavanja među zajednicama vjera sveukupnog Balkana. Crna Gora očito prevazilazi toleranciju i prelazi na kosmopolitizam – rekao je ef. Hodžić, bivši trebinjski imam.  

Amfilohije Radović je pripadnike islama 2014. godine nazvao "lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, a islamsko učenje "duhovnom smrću“. To je izazvalo oštre reakcije u javnosti ali i zategnulo odnose između Islamske zajednice u Crnog Gori i Srpske pravoslavne crkve u ovoj zemlji.

Amfilohijevu izjavu tada je oštro kritikovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo koji je ocjenio da Srpska pravoslavna crkva zloupotrebljava naziv Mitropolije Crnogorsko-primorska, te pod Crnogorskim imenom nekažnjeno širi vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju prema drugim nacijama, vjerama, religijama i kulturama u višenacionalnoj Crnoj Gori.

Husen ef. Hodžić se nada da je vrijeme tenzija prošlost, piše NAP.