IZ KOMPANIJE POSLALI SAOPŠTENJE

Agrokor dužan više od 10 milijardi KM

Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2017 16:40:33

IZ KOMPANIJE POSLALI SAOPŠTENJE

Agrokor dužan više od 10 milijardi KM

Objavljeno u kategoriji Region na 11.05.2017 16:40:33


Foto Ilustracija

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak odbio je jučer odgovoriti na pitanja hrvatskih medija o visini duga ove kompanije, ali su danas iz same kompanije izdali saopštenje o visini duga, prenosi Patria.

Ukupne financijske obaveze prema bankama i dobavljačima trenutno iznose 40,4 milijardi kuna, ili nešto više od 10 milijardi KM.

- Dugovanje po dospjelim kamatama, ostalim zajmovima, rezervacijama, odgođenoj poreznoj obavezi i ostalo ne prikazuju dugovanje cjelokupne Proširene Grupe, nego samo dugovanje najvećih 19 društava Proširene Grupe.

Dana 13. aprila 2017., Agrokor d.d., uz garanciju određenih povezanih i ovisnih društava (koja su dio Proširene Grupe) uzeo je kredit s prednosti namirenja (11) u iznosu od 80 miliona eura koji nije prikazan u ovom sažetku zaduženosti i koji je iskorišten za potrebe obrtnog kapitala.

Gore navedeni finansijski podaci nisu revidirani, izvedeni su iz internih izvještaja upravljačkog računovodstva i podliježu finansijskim postupcima Proširene Grupe u pogledu zatvaranja izvještajnog razdoblja na kraju financijskog razdoblja, a isto tako podliježu reviziji u postupku izvanredne uprave u skladu s pravnim okvirom te ni na koji način ne predstavljaju priznanje ili prihvaćanje bilo kakvih zahtjeva u postupku prijave potraživanja.

Agrokor d.d. je 27. aprila 2017. godine objavio, da je Hrvatska Grupa, u uskoj saradnji sa svojim savjetnicima, u preliminarnim provjerama identificirala mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim financijskim izvještajima. Agrokor d.d., u uskoj saradnji sa svojim savjetnicima, je nadalje identificirao mogućnost postojanja potencijalnih nepravilnosti u svojim konsolidiranom finansijskim izvještajima.

Ove provjere i dalje su u toku. Slijedom toga, Agrokor d.d. poziva dioničare da se ne pouzdaju u njegova postojeća konsolidiranae finansijske izvještaje sve do okončanja provjera u cijelosti, a u skladu s rezultatima i razjašnjenja cjelokupne situacije.  

Upravo iz tog razloga, Agrokor d.d. može revidirati gore navedeni sažetak konsolidirane financijske zaduženosti Proširene Grupe, kao rezultat daljnjih provjera njegove zaduženosti kao i ostalih financijskih pokazatelja sa čijom analizom će se nastaviti.

Agrokor d.d. ovime želi upozoriti kreditore na činjenicu da zbog moratorija određenog u skladu sa Zakonom o vanrednoj upravi, nije dopušteno poduzimanje bilo kakvih ovršnih radnji, pokretanje sudskih postupaka, korištenje pravnih lijekova i poduzimanje drugih sličnih radnji protiv Hrvatske Grupe tokom trajanja postupka vanredne uprave – navodi se u saopštenju iz Agrokora.