SARAJEVO

Stari Grad: Najmlađi poklonili priredbu općini za njen dan

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 10.05.2017 15:20:05

SARAJEVO

Stari Grad: Najmlađi poklonili priredbu općini za njen dan

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 10.05.2017 15:20:05

Izvedena predstava Izvedena predstava

Pored brojnih sadržaja koji su ove godine pripremljeni za Dan Općine Stari Grad, posebno mjesto zauzima priredba koju općini poklanjaju njeni najmlađi stanovnici – učenici starogradskih osnovnih škola. Priredba „Djeca na dar Općini“ postala je redovni program koji se održava već nekoliko godina, a u kojem učestvuju osnovci svih šest škola, Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić i polaznici Zavoda Mjedenica, prenosi Patria.

Tako je bilo i danas, kada su polaznici Zavoda Mjedenica izveli igrokaz „Zanimanja“, a horovi osnovnih škola „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, „Edhem Mulabdić“, „Mula Mustafa Bašeskija“, „Saburina“, „Vrhbosna“ i „Hamdija Kreševljaković“ izveli su nekoliko sevdalinki, pop i dječijih pjesama. Na kraju priredbe nastup je imao orkestar gitara iz OMŠ“Mladen Pozajić“ koji su izveli Menuet i temu iz filma „Pirati s Kariba“. Program su vodili Nurdžihan Drkić i Edin Vatrić, učenici OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković.

Osnovci su sa današnje priredbe uputili poruke mira, očuvanja tradicije, te poruke jednakosti među svima.

Prošle godine je u okviru obilježavanja Dana Općine održana izložba "Sarajevske sultanove sofe", akademskog slikara Zekerijaha Nalića. Djela koja su tada izložena rađena su po motivu bosanskih starih ćilima na daskama od sofa, starih preko stotinu godina, koje su podignute iz Careve džamije prilikom njene rekonstrukcije. U sjećanje na tu izložbu koja je imala odlične rezultate, autor Nalić poklonio je na današnjoj priredbi jednu sliku Općini Stari Grad, uručivši je načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem Jusufu Pušini.