FKN SARAJEVO

Nikšić održao predavanje studentima: Budite graditelji novog sistema pravde

Objavljeno u kategoriji Intervju na 09.05.2017 20:30:43

FKN SARAJEVO

Nikšić održao predavanje studentima: Budite graditelji novog sistema pravde

Objavljeno u kategoriji Intervju na 09.05.2017 20:30:43

Pun amfiteatar studenata (Foto: Patria) Pun amfiteatar studenata (Foto: Patria) Pun amfiteatar studenata (Foto: Patria)

U prepunom amfiteatru studentima Fakulteta za kiminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu danas se obratio predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, najjače opozicione stranke u BiH, piše agencija Patria.

Nikšić je ovom prilikom studentima čestitao Dan pobjede nad fašizmom koji je u Sarajevu danas obilježen nizom manifestacija, ali i velikim maršom kroz Sarajevo te polaganjem cvijeća na bistu Josipa Broza Tita u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

- Ovaj dan i Zlatni ljiljani su izabrali kao svoj te su se time opredijelili da baštine taj dio antifašističke tradicije. Fašizam je živ i bili smo žrtve tog fašizma od 1992. do 1995. godine i izloženi smo i danas određenim oblicima fašizma i šovinizma. Antifašizam je kontinuirana borba te sloboda i mir se stalno trebuju štititi i ne dozvoliti da se ugroze – kazao je Nikšić.

Predsjednik SDP BiH je pozvao studente da svoj rad u budućnosti temelje na ovim vrijednostima te da mijenjaju stvarnost koja im ne odgovara kako bi bila bolja. Nikšić je istakao da se BiH nikada nije nalazila u težoj situaciji.

- Socijalno-ekonomsko-političko-sigurnosno stanje nije zadovoljavajuće. Ovo je najteža situacija u posljednjih 20 godina, vlast ne funkcioniše ni na jednom nivou. Teško je reći gdje je kriza veća. Već kod konstituisanja vlasti mi smo rekli da je to izborna volja građana ali sumnjamo da je sposobna da radi u interesu građana.

On je upozorio da u BiH ne postoji dovoljno vladavine prava zbog čega vlada opća nesigurnost.

- Mi u BiH imamo solidne zakone, ali se zakoni i ustavi ne poštuju što rezultira time da građani nisu jednaki pred zakonom i ustavom. Još daleko smo od vladavine prave i još uvijek smo u sistemu vladavine pojedinaca i privilegovanih grupa za koje je ustav relativna, a ne apsolutna kategorija.

Gost predavač je kazao da HDZ BiH i njen lider Dragan Čović insistiraju na federalizmu i etničkoj podjeli države u čemu ih podržava zvanična politika Republike Hrvatske.

- Ta politka se sve očitije nameće kao faktor nesigurnosti i destabilizacije BiH umjesto kao partner našoj državi i našim institucijama.

Nikšić je kazao da bez provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava BiH neće moći u Evropsku uniju. On je također kazao da izmjene Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH ne bi smjele dobiti podršku.

Nikšić je također govorio da je cilj razvlastiti kantone, odnosno ukinuti sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast.

- Time bismo ostvarili velike uštede i jačali lokalne zajednice odnosno općina koje bi dobile ogromna sredstva.

Nikšić je kazao da se sadašnja Vlada FBiH bavi nastavkom privatizacijske pljačke, te da su preduzeća etnički podijeljena.

- Vrši se pljačka naroda. Krivce i odgovornost traže samo u onima koji nisu s njima. Nama žele podvaliti da smo protiv privatnog kapitala i kako smo mi za neko samoupravljanje. To su zaista gluposti. Radi se o protivljenju pljačke, a ne privatizacije kao koncepta. Mi želimo zadržati strateške kompanije i radnike. Elektroprivrede i telekomi trebaju da ostanu naše i da imaju određenu komponentu društvene odgovornosti za izdavanje za sport, kulturu, pitanje odnosa prema rudarima – kazao je Nikšić upozorivši da će privatnik nabavljati ugalj gdje je najjeftiniji te da može doći do gašenja rudnika.

Država je danas nezavisna onoliko koliko vlada svojim dobrima, a kod nas se vlada trudi da rasproda sve što ima, kazao je Nikšić.

- Zaustavljanje gradnje autoputa najveći je zločin ove vlasti protiv budućnosti naše zemlje i naše i vaše budućnosti. Neće uspjeti uraditi ništa ni kada su u pitanju ulaganja u elektroenergetski sektor. Sve ovo će ugroziti rudnike i rudare. BiH će izgubiti svoju energetsku neovisnost i postat ćemo uvoznici struje. To je ravno zločinu prema ovom narodu.

Primjena zakona o suzbijanju korupcije se ne primjenjuje zato što vlast svjesno ne želi poštovati ovaj zakon, ne žele osigurati sredstva za formiranje federalnog USKOK-a koji bi se bavili istraživanjem i procesuiranjem ovih djela.

- Vladavina prava ključna je za sigurnosni sistem u najširem smislu. Sigurno društvo je ono gdje sistem štiti građane. Nemoguće je postići sigurnost ako država pokaže da nema nedodirljivih, a kod nas nema takvih slučajeva. Građani moraju na djelu vidjeti profesionalizam, moraju vidjeti da se kriminal ne isplati.

Nikšić je na kraju poručio studentima da se nada da će biti novi graditelji pravičnog i nepokolebljivog sistema pravde.

- Ako je ta kula sada srušena imate priliku da napravite novu čvršću i da je ostavite kao trajni zalog po kojem ćete biti zapamćeni.