KOMENTAR

Šta rade savjetnici, da li je Sebiji Izetbegović iko smio reći da nema pravo na predsjedničko vozilo

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.04.2017 21:03:32

KOMENTAR

Šta rade savjetnici, da li je Sebiji Izetbegović iko smio reći da nema pravo na predsjedničko vozilo

Objavljeno u kategoriji BiH na 20.04.2017 21:03:32


Dr. Sebija Izetbegović Foto Patria Arhiv

Piše A. Aljović

Najbliži saradnici predsjednika SDA i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića nanijeli su mu nesagledivu političku štetu, i to u samo nekoliko posljednjih mjeseci.

Generalni sekretar stranke Amir Zukić i dva potpredsjednika SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić optuženi su za najteži oblik zloupotrebe položaja. Zukić je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru u Zenici. Koliko se god Izetbegović pokušavao držati po strani u ovom slučaju, dio skandala javnost s pravom fakturiše i njemu.

Supruga Bakira Izetbegovića dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu neovlašteno je 17. aprila koristila automobil Predsjedništva BiH, kako bi se odvezla na sastanak u Tuzlu. Nevješt je bio pokušaj delegata u Domu naroda BiH Safeta Softića da ublaži skandal koji su izazvali Izetbegovići. Softić je opravdanje pokušao naći u tome da je dr. Izetbegović radila posao za državu. Za državu rade i drugi funkcioneri. Znači li to da se bilo ko iz opozicije može poslužiti predsjedničkim vozilom? 

Javnost tri dana čeka na odgovor zbog čega je dr. Izetbegović neovlašno koristila predsjednički automobil svog supruga. Ako uopće i postoji valjan razlog da neko krši državni Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine.

Ko je dr. Izetbegović dao odobrenje za korištenje predsjedničkog automobila? Kritičari s pravom tumače da su najmanji problem kilometri i trošak koji je Izetbegović napravila na ime Predsjedništva? Riječ je o nepoštivanju države Bosne i Hercegovine i njenih zakona.

Šta rade savjetnici u Predsjedništvu BiH? Je li iko pokušao dr. Izetbegović upozoriti na propust?

Zbog zloupotrebe službenog vozila u Srbiji je krajem januara ostavku podnio državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović. Švedska ministrica obrazovanja bosanskohercegovačkih korijena Aida Hadžialić dala je ostavku u ljeto 2016. jer je sjela za volan sa 0,2 promila alkohola u krvi. 

Daleko od toga da u drugim zemljama nema propusta. Ali zakoni i pravila zemlje moraju biti iznad svakog funkcionera. Bez takvog odnosa nema ni pravne države.