AKTIVNO PRATITI SITUACIJU

Predstavnici BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije usvojili zaključke o slučaju Agrokor

Objavljeno u kategoriji Region na 19.04.2017 18:47:38

AKTIVNO PRATITI SITUACIJU

Predstavnici BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije usvojili zaključke o slučaju Agrokor

Objavljeno u kategoriji Region na 19.04.2017 18:47:38


Sastanak održan u Beogradu (Foto: Zoran Žestić)

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović razgovarali su danas sa ministrima trgovine i ekonomije iz Slovenije, Crne Gore i BiH o aktuelnoj situaciji vezanoj za poslovanje koncerna "Agrokor", piše agencija Patria.

U saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navodi se da su učesnici današnjeg sastanka, svjesni značaja koji „Agrokor“ grupa ima za sve zemlje regiona, kao i njenog utjecaja na ekonomije svake od zemalja i učešće u BDP-u, podržavajući napore koje Vlada Republike Hrvatske ulaže u stabilizaciju poslovanja sistema „Agrokor“, a u cilju zaštite zaposlenih i interesa svih dobavljača, donijeli nekoliko zaključaka.

Vučić, Ljajić, Nedimović, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, te ministrom ekonomije u Vladi Republike Crne Gore Dragicom Sekulić i ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom, donijeli su zaključke:

1. Formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava „Agrokora“ u svakoj od pojedinačnih zemalja.

2. Svaka od zemalja sprovodiće kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za „Agrokor“ u skladu sa zakonima koji važe u četiri države.

3. Očekuje se da novi upravitelj „Agrokora“ imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

4. Očekuje se da nova uprava „Agrokora“ na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van Hrvatske.

5. Izražena je spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju iznalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja cijelog „Agrokor“ koncerna.