ČESTITKE

Kršćani obilježavaju Uskrs i Vaskrs

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 16.04.2017 07:30:00

ČESTITKE

Kršćani obilježavaju Uskrs i Vaskrs

Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 16.04.2017 07:30:00


Bojenje jaja tradicija u BiH

Kršćani u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju svoj najveći vjerski praznik Uskrs ili Vaskrs. Prema kršćanskom vjerovanju na taj dan je uskrsnuo Isus Krist nakon raspeća.

Poglavari katoličke i pravoslavne crkve uputili su tom prilikom poruke u kojima pozivaju na mir i suživot.  

Uskrs se obilježava i širom svijeta i to na različite načine. U Sjevernoj Americi Uskrs je dijelom sekulariziran. Najpoznatiji je običaj lov na pisanice - roditelji ili rodbina skriju pisanice u kući ili dvorištu/vrtu, a potom ih djeca traže. Naime, djeca vjeruju da ih je preko noći skrio uskrsni zec zajedno s drugim slasticama ili darovima u uskrsnoj košari. Brojne obitelji odlaze na nedjeljnu uskrsnu misu ujutro, a održavaju se i uskrsne parade.

U istočnom dijelu Holandije pale se uskrsne vatre u sumrak. U okolici Magdenburga dječacima se simbolički "isprašio tur" da bi se iz njih istjeralo loše ponašanje. Taj je običaj bio čest i u Škotskoj gdje postoji izreka "istučen kao na Uskrs" koja znači da je za neki prijestup dobivena preblaga kazna.

U Finskoj i Švedskoj je kao i u BiH i regionu tradicija bojenje jaja pa se u porodicama i s komšijama organizira i "tucanje jajima". 

Redakcija agencije Patria svim vjernicima u BiH čestita Uskrs i Vaskrs sa željom da praznike provedete u miru i blagostanju, dobrom zdravlju i zajedništvu sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima,