NAKON DVIJE GODINE

Sud kaznio prevaranta Alagu Zelkanovića: Oštećeni studenti i firma EME Tours

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 15.04.2017 11:09:24

NAKON DVIJE GODINE

Sud kaznio prevaranta Alagu Zelkanovića: Oštećeni studenti i firma EME Tours

Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 15.04.2017 11:09:24

Presuda u korist tužitelja Eme Tours-a Presuda u korist tužitelja Eme Tours-a Presuda u korist tužitelja Eme Tours-a

Afera sa prevarenim studentima kojima je uzet novac za putovanje u Istanbul u februaru 2015. godine, a na koje nisu ni otišli konačno je nakon više od dvije godine dobila sudski epilog. U ovom slučaju nisu oštećeni bili samo studenti već i firma Eme Tours kojoj je nanesena šteta te su tužili prevaranta Alagu Zelkanovića koji je od studenata uzeo novac predstavljajući se kao organizator putovanja, piše agencija Patria.

Firma Eme Tours tužila je Zelkanovića pred Općinskim sudom u Travniku 22. maja 2015. godine, a svim studentima koji su imali potvrdu o uplaćenim sredstvima vratila je novac čime je firma oštećena za više od 5.000 KM koje je uzeo Zelkanović.

Općinski sud u Travniku je donio presudu 31. januara 2017. godine, kojom se nalaže da tuženi Alaga Zelkanović mora isplatiti 6.000 KM sa zateznom kamatom i da nadoknadi troškove parničkog postupka u iznosu od 2.041 KM tužitelju Eme d.o.o Travnik (Broj presude:51 0 P 102328 15 P). 

- Ova presuda je u jednu ruku i dokaz da prevaranti poput Zelkanovića ne mogu proći nekažnjeno varajući poštene građane i privredne subjekte ove zemlje. Na našu radost i radost studenata pravda je spora ali itekako dostižna. Naša firma je, iako i sama prevarena, isplatila štetu svim studentima koji su imali validne dokaze o uplati novca na račun Alage Zelkanovića u svrhu putovanja u Istanbul, jer nismo željeli da studenti ispaštaju radi prevare koja je učinjena pod imenom naše firme. Pred nama je period u kojem ćemo taj novac naplatiti od ovog beskrupuloznog prevaranta - kazao je direktor kompanije Eme d.o.o Mujo Opardija.

Dodao je da se njihova firma koja je osnovana 1998. godine nikada nije bavila prevarama niti će se njima baviti u budućnosti, te da je zbog toga bitno što se ova afera konačno završila u njihovu korist.

Tuženi Alaga Zelkanović je u izjavi tokom suđenja priznao da je odgovoran i da je kriv za štetu proizašlu iz neadekvatnog i neprofesionalnog organizovanja putovanja. On nikada novac prikupljen od studenata nije dao Eme Toursu te je kompanija bila prinuđena otkazati put 40 studenata iz Travnika i Sarajeva u Istanbul.